Varšavská burza podala 5miliardovou nabídku na koupi té pražské

Varšava - Varšavská burza nabídla podle deníku E15 za 100 procent pražské burzy 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). Učinila tak v dopise akcionářům Burzy cenných papírů Praha (BCPP) a burzovní komoře, jehož vyslání dnes potvrdil předseda varšavské burzy Ludwik Sobolewski. Varšavská burza byla přitom dříve z účasti na transakci vyloučena, jelikož je vlastněna státem.

„Nabídku jsem podepsal, ještě dnes bude odeslána do Prahy,“ uvedl Sobolewski. Podle serveru je nabídka varšavské burzy nejvyšší ze všech uchazečů. Společný prodej svých podílů ohlásili v srpnu akcionáři BCPP, kteří dohromady mají kontrolní balík akcií. O pražskou burzu mají zájem vídeňská burza, transatlantická burza Nasdaq, New York Stock Exchange, londýnská burza i Deutsche Börse.

Sobolewski zopakoval, že je pro něj stále nepochopitelné, jak mohl vzniknout názor, že by varšavská burza mohla dovést pražskou k likvidaci. Šéf BCPP Petr Koblic minulý týden uvedl, že varšavská burza by byla nejhorším z možných vlastníků, jaké si dokáže představit. „Beru to jako publicistickou výpověď, která není opodstatněná. Chápu, že vedení pražské burzy pracuje pod tlakem a má hodně práce spojené s transakcí,“ doplnil Sobolewski.

„Varšavská burza by byla pravděpodobně jediným vlastníkem, který by přivedl pražskou burzu do situace, že by někdy v budoucnosti mohla zaniknout. Já si nemyslím, že u jiných vlastníků by toto platilo,“ uvedl dříve Koblic. „Jsem přesvědčen o tom, že pokud usedneme a začneme mluvit o tom, co by Varšava mohla dát Praze, přejdeme k jinému stylu rozhovoru,“ reagoval dnes Sobolewski.

Nový majitel nesmí být pod státní kontrolou

Varšavská burza byla z účasti v transakci vyloučena, protože akcionáři a členové pražské burzy si stanovili, že nový majitel nesmí být vlastněn státem. Polská vláda drží 99 procent akcií burzy, více než 60 procent akcií chce ale během několika měsíců prodat.

Hodnota pražské burzy se odhaduje zhruba na pět až deset miliard korun, k prodeji by mohlo být až 90 procent akcií. „Stále jsou otevřené všechny možné varianty včetně té, že se prodej ani nemusí uskutečnit,“ upozornil ve středu mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Největším akcionářem pražské burzy je investiční banka Patria Finance s takřka čtvrtinovým podílem. Následují Česká spořitelna (14,7 procenta) a investiční skupina Tiger Holding Four S.a.r.l. (13,5 procenta). Pražská burza loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk o více než třetinu na 198,5 milionu korun.