Sklárny ve Světlé končí, zaměstnanci již nemají chodit do práce

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Sklárny Sklo Bohemia odstavují poslední dvě pece a definitivně končí výrobu. O práci přijde 1250 zaměstnanců. Většina z nich již nemá podle vedení firmy chodit do práce od zítřka. Podle vedení firmy zlomila firmě vaz finanční krize, ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) to ale popírá.

Zaměstnanci skláren ve Světlé nad Sázavou teď neví, co s nimi bude. Práci si v regionu budou hledat jen velmi těžko. Ve městě, které má 6000 obyvatel, pracoval ve sklárnách každý pátý člověk. Na sklárny bylo navázané i sklářské učiliště, nad jehož osudem se nyní také vznáší otazník.

V úterý půjde z 1250 zaměstnanců do práce jen několik, aby bylo zajištěno definitivní odstavení zbylých dvou pecí. Další dvě, na které byla navázána ruční výroba olovnatého křišťálu, již sklárna odstavila minulý týden.

Sklo Bohemia je součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading, která patří do desítky největších skláren na světě. Firma, která zaměstnává přes 5000 lidí, má problémy s vysokým zadlužením. Do tíživé situace ji podle jejího vedení dostala krize na světových finančních trzích. Ministr financí Kalousek však vidí chyby spíše na straně managementu firmy.