Brusel chce lépe předcházet incidentům v letecké dopravě

Praha – Evropská unie plánuje sjednotit hlášení incidentů, k nimž dochází v letecké dopravě. Analýza sesbíraných dat by měla posloužit k tomu, aby se rizikovým situacím lépe předcházelo a letecké spoje byly bezpečnější.

Drobných událostí, které mohou ohrozit bezpečnost letu, jsou stovky. „Vzpomínám si na jeden případ, kdy mechanik zapomněl uvnitř křídla kleště a letadlo se kvůli tomu muselo vrátit,“ vypráví mluvčí Úřadu pro civilní letectví Petr Navrátil.

Za mnohé z nich ovšem posádce letadla žádné sankce nehrozí – například pokud pilot vylije kávu na přístrojovou desku. Kdyby se totiž posádka bála trestu a rozlití tekutiny by nenahlásila, mohlo by to ohrozit následující let, který by vyrazil do vzduchu s poškozenými přístroji (aby se nápoje pokud možno do elektroniky nedostaly, musí je letuška podávat pilotům ze strany od okna).

Evropská unie teď plánuje, že seznam hlášení sjednotí pro celou Evropu. „V září by to mělo jít na vládu a platit by to mělo od poloviny příštího roku,“ upřesnil mluvčí resortu dopravy Tomáš Neřold. Třeba v Česku bylo jen loni nahlášeno zhruba 200 případů. Jeden z nejvážnějších incidentů se přitom odehrál v Pardubicích v roce 2013, kde letadlo vyjelo z dráhy (více zde).

Pražské letiště
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Aby bylo nehod co nejmíň, musejí se piloti za účasti instruktorů na lety neustále připravovat na simulátorech, včetně těch, kteří mají za sebou roky létání. „Každých šest měsíců se střídají na simulátoru a nacvičují všechny situace, které připadají v úvahu,“ popisuje letecký instruktor Vladimír Peroutka.

Největší letecké společnosti řeší ročně až stovky drobných incidentů. Podle serveru, který se zaměřuje na bezpečnost letů, jich loni v Evropě nejméně zaznamenaly společnosti Finnair, British Airways a TAP Portugal. Celosvětově pak Air New Zealand, Cathay Pacific Airways a Emirates. České aerolinie si na své konto připsaly 34 událostí; v přepočtu na přepravené pasažéry se tedy jedná o velmi bezpečné aerolinky.

Titul nejbezpečnější letecké společnosti loni opět získaly australské aerolinky Qantas. Nejvyšší hodnocení bezpečnosti, sedm hvězdiček, si udržely i České aerolinie (ČSA). Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku bezpečnosti leteckých společností, který pravidelně zveřejňuje server AirlineRatings.