Tesco se možná stáhne ze střední Evropy, včetně Česka

Bratislava - Tesco v rámci svého ozdravného plánu zvažuje podle slovenského listu Sme odchod z některých zemí střední Evropy. A to včetně Česka, Slovenska nebo třeba Maďarska. Sama britská maloobchodní společnost ovšem tyto informace nepotvrdila.

„Slovenské aktivity Teska se mohou prodávat v balíku spolu s Maďarskem, Českem a možná Polskem. Druhý scénář je prodej celých sítí v jednotlivých státech,“ citoval deník nejmenovaného britského investora, který má být obeznámen s ozdravným plánem řetězce. Ten nevyloučil ani možnost, že na Slovensku Tesco zůstane, ovšem prodá některá svá aktiva.

Tuzemské Tesco už ozdravným plánem prochází

Tesco prý mělo zkoumat, jestli by se našel zájemce o jeho středoevropská aktiva. „Žádné rozhodnutí zatím učiněno nebylo,“ uvedl zdroj. Už na začátku tohoto roku přitom česká odnož Teska potvrdila uzavření hypermarketu v Ústí nad Labem a pražského supermarketu ve Smíchovské tržnici. A tuzemské odbory se obávají i dalšího propouštění.

  • Samotný řetězec se však k zmiňovaným informacím nevyjádřil. „Nebudeme komentovat spekulace,“ prohlásil jen mluvčí firmy Matt Francis.

„Požadujeme jasné informace a odpovědi, jak se nás situace po skandálu v Anglii dotkne. Co to znamená pro zaměstnance v České republice a na Slovensku. Ústecké a pražské Tesco mohou být jen prvním signálem, i když jsme v černých číslech,“ říkal už v lednu zástupce odborových organizací Tesco Ivan Předinský. 

„Mluvit o převzetí je předčasné. Ještě ani nevíme, jestli Tesco odejde. Ale daří se Kauflandu, Lidlu, Ahodlu. Možná, že někteří z těchto obchodníků by sáhli po prodejnách Tesco jako to bylo v případě, kdy odcházel Spar a prodejny vlastně přešly pod Ahold. Myslím si, že v tomto ohledu by český zákazník nestrádal,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom skupiny Roklen.

Úsporná opatření zavádí Tesco zejména v Británii. Chce se tak vyrovnat s poklesem cen a odlivem zákazníků. Ozdravný plán má firmě pomoci ukončit roky ztrát podílu na trhu a vyrovnat se s problémy, které jí způsobil finanční skandál kolem nadhodnocování zisků. Společnost začátkem roku oznámila, že v Británii uzavře 43 ztrátových prodejen a současně se zbaví některých aktiv.

České Tesco má zhruba 14 000 zaměstnanců, na Slovensku pak firma zaměstnává kolem desítky tisíc lidí. Odbory české divize řetězce v reakci na plán firmy uzavřít dvě prodejny v lednu vyhlásily stávkovou pohotovost. Tu však odvolaly poté, co se se společností dohodly, že zaměstnanci uzavíraného hypermarketu v Ústí nad Labem, kteří opustí firmu, dostanou vyšší odstupné a mimořádnou odměnu.

Tesco v ČR
Zdroj: ČT24

Obchodní řetězce v ČR 

Řetězce velkoplošných maloobchodních prodejen (tedy supermarketů, hypermarketů a diskontních prodejen) se v Česku v posledních letech koncentrují do vlastnictví několika zahraničních firem.

Z Česka již odešla řada řetězců, například v roce 2005 rakouský Julius Meinl (prodejny získal nizozemský Ahold), poté francouzský Carrefour a německá Edeka (obchody získalo britské Tesco). V roce 2007 opustila tuzemský trh belgická Delvita a v roce 2008 Plus Discount (prodejny převzala německá Rewe, která provozuje Billu a Penny Market). Šestým velkým řetězcem, který z Česka odchází, se stal Interspar.

Podle dostupných údajů je nyní největší maloobchodní skupinou na českém trhu německá firma Schwarz s prodejnami Kaufland a Lidl.

Tržby českých řetězců (v mld. Kč bez DPH)

  • Kaufland Česká republika 45,4
  • Tesco Stores ČR 44,0
  • Ahold Czech Republic 40,5
  • Makro Cash & Carry ČR 30,4
  • Penny Market 29,9
  • Globus ČR 24,2
  • Lidl Česká republika 23,4
  • Billa 20,5
  • Geco 17,3
  • SPAR ČOS 13,2

Pořadí je založeno na dostupných účetních uzávěrkách, období se ale liší (2011-2013), žebříček je proto třeba brát jako orientační.

Zdroj: Incoma GfK, Zboží & Prodej