Další zdražování cigaret: Během tří let až o šest korun

Ministerstvo financí chystá tříletý plán zdražování cigaret, jak informují Lidové noviny. Jen od ledna příštího roku by si lidé za krabičku připlatili tři až čtyři koruny. A během tří let by průměrná cena krabičky cigaret stoupla na víc než 80 korun, některé značky by se přitom dostaly i přes stokorunovou hranici. Výrobci mají přitom radost z toho, že jim jasný plán poprvé umožní lépe plánovat cenovou strategii.

Ceny cigaret ovšem rostou už teď – konkrétně po prosincovém zvýšení spotřební daně. S nástupem nových kolků si kuřáci musejí připlatit čtyři až šest korun za krabičku. Ještě do konce února, tedy v tříměsíční lhůtě, se smějí prodávat cigarety ze starých zásob. Od prvního března ale musí výrobci nebo trafikanti staré krabičky zničit.

Ministerstvo financí teď plánuje tabákovým firmám a kuřákům zvýšit spotřební daň i na následující léta. „Tím hlavním důvodem je, abychom v roce 2016 splňovali minimální hranici stanovenou EU, tedy 90 eur na 1 000 kusů cigaret,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Důvod: Brusel i inkaso spotřební daně

Dalším důvodem je to, aby měl resort přehled o daňovém inkasu na delší období. "V roce 2016 se počítá se zvýšením ceny jedné krabičky v průměru o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech přibližně o jednu až dvě koruny na krabičku," dodává mluvčí.

Tříletý plán zdražování cigaret (zdroj: ČT24)

Návrh je zatím v připomínkovém řízení, vyjádřit se k němu mohou ostatní resorty. Vláda by o něm mohla rozhodovat v dubnu nebo květnu. Tabákové firmy už se s ním ale seznámily a shodují se, že jim daňový výhled umožní lépe plánovat cenovou strategii.

Andrew Reay, generální ředitel české pobočky Japan Tobacco International

„Víceletý plán zvyšování spotřební daně vítáme, umožní to lepší předvídatelnost v našem oboru. A jelikož nedochází ke skokovému zvýšení daně, působí to i preventivně proti nárůstu černého trhu s cigaretami.“

V posledních letech u nás přitom kuřáků ubývá. Zatímco ještě před deseti lety vykouřil Čech průměrně 2 300 cigaret za rok, dnes je to o téměř 400 kusů méně. Pořád ale tento kouř ročně zabije až dvacet tisíc lidí.