Kdo má SPZ v depozitu, musí auto znovu nahlásit

Majitelé automobilů a motorek, kteří mají registrační značky uložené v depozitu déle než jeden a půl roku, o ně mohou přijít. Pokud do prosince 2015 nenahlásí úřadům, co s vozidlem je, na silnici už s ním nevyjedou.

Kdo má SPZ v depozitu, musí auto znovu nahlásit (zdroj: ČT24)

Státní poznávací značku si do depozitu může uložit ten, kdo auto nebo motorku po určitou dobu nevyužívá a nechce za vozidlo hradit povinné ručení. Dočasně se tím vyřadí z evidence vozidel. Vozidlo ovšem může být tímto způsobem vyřazeno maximálně osmnáct po sobě jdoucích měsíců.

V depozitáři nyní leží přes 420 000 značek a ministerstvo dopravy se rozhodlo, že je načase jej pročistit, například od neexistujících aut. Kdo tedy osmnáctiměsíční lhůtu překročil a do konce roku úřadu nenahlásí, v jakém je auto stavu, registr ho z evidence definitivně vyškrtne a znovu ho už nikdy nepřihlásí.

Návštěva úřadu čeká i majitele, kteří mají značku v depozitu méně než 1,5 roku. Ti by měli svoje vozidlo znovu nahlásit a úřadu tak potvrdit, že existuje. Pokud to neudělají, čeká je pokuta. „Tomu, kdo má značky v depozitu méně než osmnáct měsíců před 1. lednem 2015, může hrozit pokuta až 50 tisíc korun,“ sdělil mluvčí resortu dopravy Martin Novák.

Registr vozidel
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Podobné varování platí rovněž pro auta nebo motorky, u nichž není dokončený převod mezi majiteli. V tomto případě musejí řidiči přepis dokončit do poloviny roku, jinak se jim registr navždy uzavře. Co je k tomu potřeba udělat? „Zajít na místně příslušný obecní úřad, který se zabývá registrací vozidel, připravit si potřebné dokumenty a padesát korun za změnu údajů,“ radí mluvčí.

Přesná čísla neexistují, ministerstvo přesto odhaduje, že v registru je až čtvrt milionu aut, která nemají jasného majitele, možná už nejezdí nebo dokonce ani neexistují. A právě ta mají z evidence zmizet. Pomoci by tomu měla i nová desetidenní lhůta na přepsání majitele při prodeji a nákupu ojetého auta (více zde).

Kromě čištění údajů v registru vozidel hodlá ministerstvo dopravy v letošním roce také víc kontrolovat, jak řidiči platí své pojištění. Kdo se této povinnosti vyhýbá, může ve správním řízení dostat pokutu až 40 000 korun.