Jak je v businessu důležitý timing

Londýn/New York/Brusel - Finanční trhy procházejí očistou, konsolidace a restrukturalizace je přirozeným vývojem, často přezdívaným krize. Jedním z nejdůležitějších vlivů pro bezbolestnou očistu je správné načasování toho, kdy oznámit zaměstnancům, klientům, konkurenci nebo vládě, že jste "na dně". Víkend, kdy jsou všechny burzy pod zámkem, je ten pravý okamžik. Ví to belgicko-nizozemská banka Fortis, americká Wachovia a Citigroup, britská B&B spolu s vládou i americký Kongres. Ten finišuje schválení 700miliardového balíku pro finanční trhy tak, aby asijské trhy, které otevřou každou hodinou, mohly formovat svá očekávání.

Britská vláda znárodní banku B&B

Hypoteční banka Bradford & Bingley diskutuje prodej svých dluhů i poboček, oznámily zdroje blízké vedení banky. V debatě o budoucnosti potápějící se banky je zainteresováno i ministerstvo financí, to už jednou ukázalo světu, že státní pomoc není „sprosté slovo“, to když znárodnilo Northern Rock. A do stejné pokladní kapitoly chce teď přiřadit i B&B. To vše předtím, než v pondělí otevře burza. O banku nikdo ze soukromého sektoru zatím neprojevil vřelý zájem, a tak se devátý největší finanční ústav na Ostrovech stane majetkem každého Brita. Vláda figurovala i při převzetí HBOS bankou Lloyd´s v minulém týdnu, tady se jí brokersky zadařilo. U B&B by však hrozil její krach.

Na čas se tak ministr financí Alistair Darling stane správcem banky a bude hledat dál. K mání je 44 miliard dolarů vkladů a 200 poboček banky. O „zásnubách“ uvažuje španělská Banco Santander.

Bude Fortis ABN AMRO?

V závěru týdne se prudce propadla cena akcií belgicko-nizozemské banky Fortis, to vedlo k „runu“ na banku. Byť doposud byla nedůvěřivými klienty vybrána jen 3 % celkových vkladů, bojí se vedení banky dalších dnů. Podle agenturních zdrojů proto horečně jedná o pomoci. Tu podle agenturních zdrojů nabídla nizozemská ABN AMRO, detaily tajných jednání zatím známy nejsou.

A Wachovia Citigroup?

Po záchraně se poohlíží také americká banka Wachovia. Pátek pro ni znamenal 30procentní propad tržní hodnoty akcií. Přesto vedení banky oznámilo, že necítí enormní tlak na prodej, spíše se ohlíží po půjčce. Té se nebrání Wells Fargo, Banco Santander a Citigroup. Podle analytiků právě poslední jmenovaná si tím zřejmě připravuje půdu pro následné převzetí.