Česká exportní banka opět podporuje vývoz do Ruska

Praha - Česká exportní banka (ČEB) obnovila úvěry na tuzemský vývoz do Ruska. Podle informací Mladé fronty DNES budou podmínky poskytování půjček přísnější, než když je instituce loni v prosinci úplně zastavila. K rozhodnutí ji teď vedl fakt, že rubl po Novém roce dál neoslaboval. Podle deníku má Česká exportní banka v Rusku rozpůjčováno zhruba 30 miliard.

„Podmínky jsou tvrdší než standardně do jiných zemí a exportéři si to mohou nechat pojistit za zvýšené pojistné prémie u státní pojišťovny EGAP,“ vysvětlil MF DNES šéf banky Karel Bureš. Naproti tomu Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) pojišťování vývozu do Ruska nepřerušila.

ČEB údajně nechce i přes slabší rubl odepsat projekty, na které půjčila a které fungují nebo vyrábějí. Snaží se s dlužníky domluvit a přizpůsobit splátky. V Rusku má ČEB rozpůjčováno zhruba 30 miliard korun, tedy třetinu všech klientských úvěrů. Na základě svých vnitřních limitů je připravena do Ruska půjčit ještě deset miliard.

Ještě na konci roku ČEB evidovala v bilanci ztrátové pohledávky za téměř 19 miliard korun. Z dosud zveřejněných informací podle deníku vyplývá, že za velkou částí nesplácených pohledávek stojí právě projekty v Rusku. Problematické obchodní případy pocházejí z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřuje policie. Ministerstvo financí jako největší akcionář ČEB projevilo přání ztrátové pohledávky co nejrychleji prodat, u některých se to už podařilo.

Český vývoz do Ruska
Zdroj: ČT24

Do budoucna hodlá ČEB podporovat především takové vývozce, kteří jsou v Česku významnými regionálními zaměstnavateli. Upřednostněny budou produkty, kdy příjemci úvěrů budou čeští vývozci, především přímý vývozní dodavatelský úvěr, odkupy a předexportní úvěry.

„Pro financování ve vazbě na teritorium Ruské federace bude ČEB upřednostňovat transakce s dobou splatnosti do sedmi let,“ sdělil ředitel odboru mezinárodní vztahy a komunikace ČEB Petr Križan. „Současně bude podporovat poskytování úvěrů formou klubových půjček nebo syndikátu při zapojení silných ruských bank jako věřitelů,“ dodal.