Ruský plyn pro Evropu může o třetinu zlevnit

Moskva – Ruský plyn proudící do evropských měst možná zlevní až o 35 procent, důvodem jsou stále nízké ceny ropy na světových trzích. Dnes to uvedl list Vedomosti, který odkazuje na prognózu ruského ministerstva hospodářského rozvoje.

Dodávky plynárenského gigantu Gazprom do zemí „vzdáleného zahraničí“ by podle listu mohly být účtovány za zhruba 222 dolarů (asi 5 400 korun) za tisíc metrů krychlových. Gazprom pojmem „vzdálené zahraničí“ označuje EU bez zahrnutí Litvy, Lotyšska a Estonska, ale včetně Turecka, píše agentura Reuters. V loňském roce průměrná cena dodávek Gazpromu mimo Společenství nezávislých států podle agentury Interfax klesla na 341 dolarů za tisíc metrů krychlových z předloňských 385 dolarů.

V dlouhodobých smlouvách Gazpromu jsou ceny plynu zafixovány na cepy ropy se zpožděním šest až devět měsíců. A právě ceny ropy se od loňského června stále snižovaly a celkově se propadly o téměř 60 procent. V posledních týdnech nicméně část svých ztrát smazaly. Cena severomořské ropy Brent se ale i tak pohybuje kolem 60 dolarů za barel, zatímco v červnu dosahovala 115 dolarů za barel.

Rozhovor s Vladimírem Štěpánem (zdroj: ČT24)

Gazprom: Na odhady je ještě brzy

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov uvedl, že na odhady letošní průměrné ceny ruského plynu pro Evropu je zatím příliš brzy. „S jistotou to budeme moci říct na konci roku,“ dodal. Mluvčí ministerstva hospodářského rozvoje se ke zprávě listu Vedomosti prozatím odmítl vyjádřit.

Dodávky plynu do Evropy tvoří více než polovinu celkových tržeb Gazpromu, které zase představují zhruba osm procent ruského HDP. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.