Lufthansa: Piloti jsou kvůli důchodům připraveni stávkovat

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa hrozí dalšími stávkami, pokud nedostanou od vedení společnosti nabídku řešení sporu o důchodový program. Kvůli stávce dnes byla zrušena zhruba třetina spojů nízkonákladových aerolinek Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy. Letů z Německa do Česka se stávka nedotkla.

Další stávky budou zřejmě následovat, uvedl televizi ARD mluvčí odborového sdružení pilotů Verienigung Cockpit (VC) Jörg Handwerg. A to tehdy, pokud Lufthansa odborům neustoupí. Podle něj ale nebude další protestní akce bezprostředně navazovat na nynější dvoudenní stávku u Germanwings, která skončí dnes o půlnoci. „Pak dáme Lufthanse čas, aby za námi přišla s nabídkou, o níž by se konečně dalo jednat,“ prohlásil Handwerg.  

Svaz VC vyhlásil stávku kvůli nevyřešenému sporu se společností Lufthansa, která je vlastníkem Germanwings, o penzijní program, podle něhož mohou nyní předčasně odejít do důchodu v 55 letech a firma jim do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část předchozí mzdy. Lufthansa chce věkovou hranici posunout na 59 let, zdůvodňuje to tím, že ve vysoce konkurenčním prostředí si nemůže dovolit program udržet v současné podobě. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let. Spor mezi piloty a vedením Lufthansy o důchodový program trvá už rok. Loni kvůli němu svaz VC uspořádal deset stávek, které podle odhadů aerolinek snížily provozní zisk společnosti o 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč).   

Stávka pilotů Lufthansy
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA

Kvůli stávce zrušily Germanwings ve čtvrtek zhruba 160 letů a dnes dalších 180. Celkem plánovaly aerolinky vypravit za dva dny zhruba 900 letů, které měly přepravit 70 tisíc cestujících. Vedení aerolinek ale vyjádřilo přesvědčení, že do cíle dopraví 80 procent cestujících. Ostatním pak nabízí jako náhradní řešení letenky konkurenčních společností nebo na vnitrostátních spojích jízdenky na rychlovlaky ICE.     

Piloti německých aerolinek Lufthansa hrozí dalšími stávkami, pokud nedostanou od vedení společnosti nabídku řešení sporu o důchodový program. Kvůli stávce dnes byla zrušena zhruba třetina spojů nízkonákladových aerolinek Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy. Letů z Německa do Česka se stávka nedotkla.