Němečtí piloti Germanwings jdou opět do stávky

Berlín - Na čtvrtek a pátek vyhlásil německý odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) stávku. Týkat se bude nízkonákladových aerolinek Germanwings. Piloti tak reagují na stále nedořešený spor o důchodový program letecké společnosti Lufthansa, která je mateřskou firmou Germanwings. Podle náhradního letového řádu stávka minimálně ve čtvrtek neovlivní spojení Německa s Českem.

Stávka by měla ovlivnit všechny spoje Germanwings, které mají naplánovaný odlet z německých letišť od čtvrtečních 00:00 do páteční půlnoci našeho času. Odborový svaz pilotů říká, že stávka je reakcí na neúspěšné rozhovory s vedením Lufthansy o řešení sporu o důchodový program. „Naposledy zkrachovaly snahy svazu VC o řešení sporu tento týden. Lufthansa tak dokazuje, že nemá vůli k dohodě, a je zodpovědná za další stávky,“ uvedl mluvčí odborového svazu Jörg Handwerg.

Podle náhradního letového řádu bude ve čtvrtek zrušeno 158 ze zhruba 450 plánovaných letů. Aerolinky ale vyjádřily přesvědčení, že se jim díky přeložení letenek podaří dopravit do cíle 80 procent cestujících. Jaký vliv bude mít stávka na páteční dopravu, Germanwings zatím neuvedly.

Lety do Česka stávka ve čtvrtek nijak neovlivní. Podle náhradního letového řádu se uskuteční všechny tři pravidelné páry spojů mezi Düsseldorfem a Prahou. Na pátek počítá letový řád navíc s jedním párem spojů mezi Hamburkem a Prahou a jedním párem spojů mezi Kolínem nad Rýnem a Prahou. Zatím není jasné, zda se rušení letů pátečních spojů dotkne.

Piloti Germanwings budou dva dny stávkovat (zdroj: ČT24)

Spor mezi piloty a vedením Lufthansy o důchodový program trvá už rok. Loni kvůli němu svaz VC uspořádal deset stávek, které podle odhadů aerolinek snížily provozní zisk společnosti o 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč).

Důchodový program funguje v Lufthanse desítky let a piloti podle něj mohou odejít do předčasného důchodu v 55 letech a firma jim do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část předchozí mzdy. Lufthansa chce nyní věkovou hranici posunout na 59 let. Zdůvodňuje to tím, že ve vysoce konkurenčním prostředí si nemůže dovolit program udržet v současné podobě. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let.