Česko opět nedočerpá eurodotace: Krizová varianta je 85 miliard

Praha – V krajním případě až 85 miliard korun – o takovou částku může Česko letos přijít v rámci nedočerpání evropských dotací. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ministryně pro místní rozvoj (MMR) Karla Šlechtová (ANO). Konečná částka ale bude zřejmě výrazně nižší, 85 miliard je podle Šlechtové krizová varianta. Česko má s čerpáním evropských peněz problémy dlouhodobě – už v roce 2013 nedočerpalo 12 miliard, loni přišlo o dalších 9 miliard.

Ministerstvo pro místní rozvoj, jež čerpání z evropských fondů koordinuje, vycházelo při svých odhadech hlavně z údajů od jednotlivých řídících orgánů. Ty odhadují, že celková suma nedočerpaných peněz za letošní rok bude činit mezi 18 až 23 miliardami korun.

Při započítání vedlejších dopadů však resort ministryně Šlechtové pracuje i se scénářem, kdy výše nedočerpání může dosáhnout až 41 miliard korun. „Pokud se nám nepovede vypořádat s některými riziky a nebudou realizovány například velké dopravní stavby, mohla by částka nedočerpaných peněz v roce 2015 z evropských fondů dosáhnout v krajním případě až 85 miliard korun,“ varovala Šlechtová.

  • Nejvíce rizikových je pět operačních programů. Jde o OP Životní prostředí, OP Doprava, ROP Severozápad, Integrovaný operační program a OP Výzkum a vývoj pro inovace. MMR je dlouhodobě řadí do vysoce rizikové kategorie.

Materiál ministryně předložila na pondělním jednání vlády, jeho projednání ale nebylo dokončeno. Podle MMR se prý některé resorty domnívají, že je jeho pohled jako národního koordinátora příliš kritický a jejich programy nejsou tak rizikové, jak se MMR domnívá.

Které projekty dostaly evropské peníze?

Můžete se podívat na interaktivní mapu realizovaných projektů nebo výběr několika z nich, které ministerstvo pro místní rozvoj prezentuje jako „příklady dobré praxe“.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Půlku teď a půlku z dalšího období

V lednu přijeli do Česka zástupci Evropské komise jednat, jak zachránit co nejvíce peněz. Jednou z možností je administrativní rozdělení projektů na dvě části. Nyní je takzvané fázování možné u projektů nad pět milionů eur (cca 140 milionů korun). Česko ale chce, aby se tato hranice snížila. „Podstatou fázování je, že se rozdělí na dvě části. Jedna část se zaplatí ze starého období a druhá část se zaplatí z nového období,“ řekla náměstkyně pro místní rozvoj Olga Letáčková.

Česko také navrhlo, aby jednotlivé řídicí orgány mohly volněji přesouvat peníze v rámci svého operačního programu - zrychlilo by se tak schvalování revize operačních programů. Další možností je pak i zařazení nových aktivit, jako je financování silnic II. a III. třídy z evropských peněz.

Za slabé čerpání peněz mohou podle kritiků špatně nastavená pravidla – složitá byrokracie a příliš vysoký počet programů, přes které se v období 2007 až 2013 o peníze žádalo (bylo jich konkrétně 26). I proto předchozí vláda zredukovala počet výzev na osm. Má to zajistit přehlednost a ulehčit zájemcům výběr oblasti, kde chtějí o peníze žádat.

  1. Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
  2. Životní prostředí
  3. Doprava
  4. Integrovaný regionální operační program
  5. Výzkum, vývoj a vzdělávání
  6. Zaměstnanost
  7. Praha – pól růstu ČR
  8. Technická pomoc

Česko je pozadu už i v novém programu 2014-20120

Od začátku programového období 2014 až 2020 uplynul rok a Češi zatím poslali do Bruselu ke schválení jen tři operační programy z celkových devíti. Kvůli chybějícím prováděcím vyhláškám ke služebnímu zákonu je ale Evropská komise zatím neodsouhlasila. Chybí jí například jasná definice pravidel, podle kterých budou odměňováni úředníci nebo zveřejňována výběrová řízení.

„Pokud se zvládne všechno s prováděcími předpisy ke služebnímu zákonu, tak by všechny programy měly být schváleny do června tohoto roku,“ doufá Šlechtová. Jiné státy jsou na tom výrazně lépe. Třeba Německo už má schváleny všechny programy, stejně jako Slovensko nebo Belgie. Většině ostatních zemí zbývá získat souhlas Komise pro poslední programy. Očekává se, že dostanou zelenou do konce února.

Letošní rok je posledním, kdy je možné čerpat peníze z programového období 2007 až 2013. Česko v něm mělo k dispozici více než 700 miliard korun. Poslední možnost čerpat tyto peníze je letos.

Vydáno pod