Česko podle centrální banky čeká rok nižších cen

Praha - Česká národní banka (ČNB) počítá s tím, že se letos zdražovat nebude. Tuzemská ekonomika má být v celoročním průměru v deflaci, a to poprvé v historii samostatného státu. Průměrná meziroční inflace by totiž podle jejích předpokladů měla být v letošním roce záporná, konkrétně minus 0,1 procenta. Příští rok by měl průměr inflace dosáhnout 1,8 procenta.

„Celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se v nejbližším období téměř vytratí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit povede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. Jejich protiinflační působení pak odezní až počátkem roku 2016,“ míní ČNB. V průbehu loňského roku se průměrná míra inflace dostala na 0,4 procenta. Nejníže přitom zatím byla v roce 2003, a to 0,1 procenta.

PODÍVEJTE SE: Zpráva ČNB o inflaci

Naproti tomu ministerstvo financí ve své lednové prognóze počítá letos s průměrnou mírou inflace 0,3 procenta, pro příští rok pak s hodnotou 1,4 procenta.

Analytik: Půjde o „hodnou“ deflaci

Škodlivost deflace je přitom hlavně psychologická - lidé očekávají, že se bude dál zlevňovat a odkládají nákupy. Tím ale trpí celé hospodářství a tento začarovaný kruh žene ekonomiku do recese.

Letos by to ale mělo být právě naopak. „Jsem přesvědčen, že nás v Česku čeká případ hodné deflace. Ke snížení inflace pod nulu může dojít nikoliv plošným propadem všech cen, ale nanejvýš propadem cen pohonných hmot, zrušením regulačních poplatků a možná některých komodit v potravinářství. Tato konstelace spíše pomůže domácnostem k tomu, aby měly reálně více peněz na utrácení,“ myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Intervence ještě potrvají minimálně rok a půl

Centrální banka už ve čtvrtek zdůraznila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Guvernér ČNB Miroslav Singer také zopakoval, že banka je připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen, schopných způsobit propad domácí poptávky, a systematického poklesu očekávání růstu inflace a obnovení rizik deflačního vývoje tuzemské ekonomiky.

Ovšem na primární dopady poklesu cen ropy, které jsou jednou z hlavních příčin nízké inflace, centrální banka podle guvernéra reagovat nebude. „To znamená, že je připravena v letošním roce tolerovat dočasný pohyb inflace blízko nuly, nebo i lehce pod ní,“ uzavřel.