Schäuble: Řecko musí dodržovat dohody

Atény budou muset nadále spolupracovat s trojkou mezinárodních věřitelů a dodržet uzavřené mezinárodní dohody. Prohlásil to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble po jednání s řeckým kolegou Janisem Varufakisem. Řecku zároveň nabídl pomoc ve formě daňových expertů. K žádné konkrétní dohodě ohledně řeckého dluhu však nedošlo. Řecku tak zbývá podle expertů jediné východisko:domluvit se na kompromisu.

Řecko: Banky jsou chráněné z jiných zdrojů (zdroj: ČT24)

„Řecko je součástí eurozóny. Ale i přes velmi intenzivní a otevřené diskuzi se neshodujeme na tom, co je potřeba dál udělat. A protože jsem vystudovaný diplomat, musím říct, že jsme se dohodli, že nebudeme souhlasit,“ prohlásil Wolfgang Schäuble, německý ministr financí.
A také uvedl, že mezi Berlínem a Aténami panují rozpory v pohledu na hospodářskou politiku, kterou chce nová řecká vláda vést.

Německému ministrovi vadí, že Atény chtějí měnit současný plán záchranné pomoci a že chtějí rušit některé reformy. Například nabírat zpět propuštěné státní zaměstance, zvyšovat minimální mzdu nebo přidávat důchodcům. Podle Německa nelze vyslyšet pouze přání řeckých voličů, ale je třeba brát ohled také na přání voličů jinde v Evropě.

Schäuble: Neshodujeme se (zdroj: ČT24)

To už dříve koneckonců zdůraznil i francouzský prezident Francois Hollande, že ať už vznikne mezi Řeckem a jeho věřiteli z řad států EU jakákoli dohoda o příznivějších podmínkách splácení dluhu, musí respektovat předchozí závazky a pravidla EU. „Rolí Francie je nalézt řešení, přispět k dosažení dohody, a to s respektem k výsledku řeckého hlasování, ale rovněž s ohledem na evropská pravidla a závazky,“ uvedl Hollande.  

Německo sice nechce vnucovat Řecku svou hospodářskou politiku, ale je podle tamního ministra financí v zájmu celé Evropské unie, aby řecké hospodářství bylo stabilní, nasměrovalo se k růstu a vytvořilo naději pro mladé lidi, že najdou uplatnění. Podotkl také, že Atény došly v reformním úsilí dál, než se čekalo, a že nezaměstnanost v Řecku klesá.

Schäuble zároveň nabídl Řecku 500 německých daňových expertů, kteří by mohli pomoci Aténám zlepšit výběr daní a zjednodušit administrativu, která je s ním spojená.

Pro EU nyní vyvstává tedy otázka, jak najít kompromis, vyřešit dluhový problém Řecka a co dělat, pokud by Řecko zbankrotovalo.

Řecko je po Japonsku druhou nejzadluženější zemí světa: řecký dluh se blíží 320 miliardám eur (asi 8,9 bilionu Kč) a vysoko převyšuje objem řecké ekonomiky. Snahou nové řecké vlády je vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu. Jednání se však protahují a věřitelům se návrhy dlužníka příliš nezamlouvají.    

Evropská centrální banka
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Evropská centrální banka (ECB) v noci na dnešek nečekaně zpřísnila svůj postoj k Řecku a omezila přístup řeckých bank k financím. Konkrétně rozhodla, že již nebude akceptovat dluhopisy řecké vlády jako zástavu za úvěry pro komerční banky.    

Podle Hollanda bylo toto rozhodnutí ECB legitimní. Jak dodal, znamená to, že nyní jsou na tahu evropské vlády, aby s Aténami vyjednaly dohodu o řeckém dluhu. Krok ECB rovněž „říká řecké vládě, že musí oznámit strukturu svých reforem“, doplnil francouzský prezident.  

Německu vadí, že Atény chtějí měnit plán (zdroj: ČT24)

Řecký ministr financí Varufakis již požádal o přemosťovací podpůrný program, a to do konce května. Do té doby by se měly vyjednat nové podmínky spolupráce s věřiteli. „Konkrétní návrh je, že by měl vzniknout přemosťovací program od nynějška do konce května, který by nám všem dal možnost uskutečnit tato jednání a v krátké době dojít k dohodě, kterou bych chtěl označit jako novou smlouvu mezi Evropou a Řeckem, která tento problém vyřeší jednou provždy,“ prohlásil Varufakis.    

„Nemůže být pochyb o tom, že Řecko bude muset spolupracovat s trojicí institucí, jak to stanovuje evropská smlouva, která byla zakotvena do německého práva,“ řekl německý ministr. „Je naprosto zásadní zajistit, že všechny dohody, které jsme uzavřeli, budou dodrženy,“ zdůraznil Schäuble s tím, že to je nutné pro zachování důvěry.

Michal Brožka, hlavní analytik, Raiffeisenbank>>
0,38 technicky by se následující zbytek měsíce nic zásadního stát nemělo. Jde spíš o připomenutí toho, že řecký finanční systém, ostatně celé Řecko, je na kapačkách. 0,49

Řecku tak zbývá podle expertů jediné východisko - a sice - domluvit se s věřitelskou trojkou na kompromisu. V opačném případě je kolaps řecké ekonomiky téměř jistý.

Vydáno pod