Českem se šíří falešné dálniční známky

Policie v minulých dnech narazila na několik stovek padělaných dálničních známek. Podle ministra dopravy Dana Ťoka jde o nejrozsáhlejší případ falešných kuponů v posledních letech. Padělky je možné od pravých známek odlišit například pomocí čárového kódu, navíc podle ministerstva jsou poměrně zdařilé. Většina padělků se přitom objevila na Plzeňsku. Také v Královéhradeckém kraji zastavili policisté auta, na jejichž sklech byla falešná dálniční známka nalepena.

„Dostali jsme informace, že se objevily padělané dálniční známky. Je to v počtu několika set kusů,“ vysvětlil Ťok. Motoristy proto varoval, aby si na padělky dali pozor: „Pokud vám někdo bude nabízet levné dálniční známky, tak tomu nepodlehněte.“ Padělky celoročních známek by se podle Ťoka neměly objevit v běžném prodeji. Spíše očekává, že budou distribuovány jiným způsobem a za nižší ceny.

Drobná záměna v čárovém kódu

Padělky lze od platných známek odlišit například pomocí čárového kódu. „Na pravé známce je na sedmém místě dvojka, za ní ale musí následovat mezera, nikoli číslo čtyři,“ přiblížil mluvčí resortu dopravy Tomáš Neřold. Na zadní straně papírového podkladu se zase u padělku v cizojazyčných textech vyskytují gramatické chyby.

  • V německých textech na padělku nejsou používána přehlasovaná písmena. Ve slově „Vignette“ je na padělcích jen jedno t, uvedlo příklady chyb ministerstvo dopravy. Dále slovo „Benutzen“ je na padělku s velkým počátečním písmenem, zatímco na originálu je „benutzen“ s malým písmenem. Podobné chyby se objevují i v anglických textech, kde ministerstvo jako příklad uvedlo slovíčko „annd“ na padělku chybně napsané s dvěma n.

„Potvrzujeme, že policie zjistila výskyt nepravých dálničních kuponů na území Rokycanska, zabývají se tím rokycanští kriminalisté,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová. Podle ní není možné uvést další podrobnosti, protože je věc na počátku, probíhá prověřování. V souvislosti s tímto nebyl zatím nikdo obviněn. Policisté nicméně vydali doporučení, aby se lidé vyvarovali nákupu známek mimo kamenné prodejny.

Pokud motoristé zjistí, že koupili padělanou dálniční známku, měli by podle ministerstva kontaktovat policii. Když má totiž motorista na autě padělek, dopouští se přestupku a hrozí mu pokuta.