Obchodníci: Otevřeno chceme mít i o svátcích

Praha – Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu nesouhlasí s omezením otevírací doby, které prosazují senátoři ČSSD s podporou lidovců a komunistů. Týkat by se to mělo obchodů s plochou přes 200 čtverečních metrů, jež by měly mít podle návrhu o svátcích zavřeno. Zákaz prodeje představuje neodůvodněný zásah státu do podnikatelského prostředí, řekl dnes prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Pro omezení pracovní doby jsou vedle setárorů i odboráři.

Tisková konference: Samoregulace je dostatečná (zdroj: ČT24)

Podle Dlouhého by omezení otevírací doby vedlo ke snížení mezd zaměstnancům v souvislosti s kratší pracovní dobou, nebo by při zachování výše platů skončilo propouštěním. Řada obchodníků má už nyní na Nový rok nebo 25. prosince zavřeno bez toho, aby jim to kdokoliv nařizoval, doplnila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Omezení prodejní doby tak podle ní do značné míry funguje samoregulací.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) naopak omezení prodejní doby vítá. Mzdy zaměstnanců obchodních řetězců nemohou klesat, protože už není kam, a rozsáhlá propouštění kvůli sedmi dnům v roce taky nehrozí, řekl předseda ČMKOS Josef Středula. Požadavek na omezení otevírací doby nezahrnuje všechny státní svátky, upozornil. Návrh prý může navíc podpořit menší podniky a provozovatele služeb například v regionech, když lidé místo návštěvy nákupních center vyrazí na výlet.

Kdy by mělo být zavřeno:

  • Nový rok – 1. ledna
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 24. prosince od 12:00
  • 25. prosince
  • 26. prosince

Nováková vedle toho ještě poznamenala, že omezení otevírací doby poškodí obchodníky, kteří by se pak mohli domáhat úhrady těchto škod. „Majitelé do této výstavby poměrně hodně investovali a my jim teď ta jejich nákupní centra začneme uzavírat. Je potom otázka, jaká bude reakce z pohledu ochrany investic,“ dodala a upozornila, že v česku existuje 350 nákupních center.

O omezení otevírací doby obchodů o svátcích se v Česku debatuje už řadu let, podporuje ho například Odborový svaz pracovníků obchodu. V podstatě identický zákon již Senát jednou schválil. Kvůli předčasným volbám jej však poslanci nestihli projednat, proto musel být předložen znovu. Autorem obou předloh byl František Bublan (ČSSD). Proti zákonu se dlouhodobě staví ODS, která v roce 2012 odmítla podobný návrh svého koaličního partnera TOP 09.

Státní regulace otevírací doby v maloobchodě napříč Evropou
Zdroj: ČT24/SOCR ČR HK ČR

Jak to chodí u našich sousedů?

  • Německo

Obchody s potravinami mají zákonem stanovenou otevírací dobu, která se liší v jednotlivých spolkových zemích, v neděli a o svátcích mají obchody zavřeno. Výjimka platí pro lékárny, čerpací stanice, prodejny pečiva nebo obchody na letištích a nádražích. Cílem regulace je především ochrana zaměstnanců. 

  • Rakousko

O svátcích a nedělích jsou obchody zavřené.

  • Polsko

O svátcích jsou všechny obchody zavřené.

  • Slovensko

Na Boží hod, na Nový rok a o Velikonoční neděli jsou obchody zavřené. Na Štědrý den musí být prodej ukončen v poledne.

  • Senátní návrh počítá s tím, že omezení by se nevztahovalo na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních
  • Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila pokuta do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.

Vydáno pod