Konflikt na Ukrajině překreslil českou vzdušnou mapu

Loňské výsledky mapující počet letadel nad Českem podle odborníků ovlivnil také konflikt na Ukrajině, který výrazně zasáhl do mapy českého vzdušného prostoru. „Je tam změna tras většiny leteckých společností, které nalétávají na tu kratší jižní cestu,“ říká investiční bankéř z C Corporate Finance Petr Kováč. Nad Českem loni přeletělo rekordní množství letadel, podle Řízení letového provozu (ŘLP) nebe křižovalo skoro 726 tisíc letů. Nejvíc české nebe využívala německá Lufthansa.

„Právě využívání kratších letových tras vedlo k tomu, že i přes velký nárůst objemu letového provozu došlo ke zmenšení tzv. fakturačních jednotek, tedy ze zisku, který má ŘLP z přeletu nad českým územím,“ říká mluvčí (ŘLP) Richard Klíma.

Každý vstup nad české území je zpoplatněn. Cena se pak odvíjí hlavně od vzdálenosti a hmotnosti letounu. Například Airbus A380 zaplatí za čtyřsetkilometrový přelet okolo dvaceti tisíc korun. Řízení letového provozu dosáhlo v roce 2013 obratu přes tři miliardy korun a jeho hrubý zisk překročil 500 milionů. Jak konkrétně se do loňského hospodaření promítly kratší přelety, bude jasné během několika týdnů, až stání podnik zveřejní hospodářské výsledky.

Letadla nad Českem jsou ovlivněna boji na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zhruba 108 milionů pasažérů se mohlo v loňském roce podívat na Česko z okénka svého letadla. Pro Řízení letového provozu je to nejúspěšnější rok od jeho založení v roce 1995. „Za nejdůležitější považuji skutečnost, že i přes historicky nejvyšší objem letového provozu v českém vzdušném prostoru nedošlo v roce 2014 k žádné události, která by znamenala ohrožení bezpečnosti,“ uvedl generální ředitel ŘLP Jan Klas.

Nejvíc letů bylo tradičně v letních měsících, tedy v době prázdnin a dovolených. Vůbec nejrušnější den pak připadl na 27. červen, kdy nad Českem přeletělo téměř 2,5 tisíce letadel. „Současně jsme naše služby poskytovali v požadované kapacitě a naši zákazníci tak nezaznamenali v českém vzdušném prostoru prakticky žádné zpoždění,“ dodal mluvčí ŘLP Richard Klíma. Průměrné zpoždění na jeden let dosáhlo loni 0,02 minuty. Doporučená hodnota stanovená pro český vzdušný prostor Evropskou organizací pro bezpečnost letového provozu je přitom 0,16 minuty na provedený let.

ŘLP je státním podnikem, který vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Letiště Václava Havla - Praha, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Díky speciálním aplikacím může přelety sledovat každý
Zdroj: ČT24/flightradar24.com