Překvapivý krok ruské centrální banky oslabil rubl

Moskva - Ruská centrální banka dnes překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 15 procent. Nižšími náklady na půjčky tak chce podpořit ekonomiku, která kvůli levné ropě a dopadům západních sankcí směřuje do recese. Analytici přitom očekávali, že banka úrokovou sazbu ponechá. Rubl na rozhodnutí centrální banky reagoval citelným poklesem.

Krok ruské centrální banky oslabil rubl (zdroj: ČT24)

Centrální banka svůj krok vysvětlovala tím, že je teď riziko hospodářského útlumu větší než inflační hrozby. Podle jejích prognóz ruská ekonomika v první polovině roku klesne o 3,2 %. Loni přitom rostla podle předběžných dat statistického úřadu o 0,6 %. „Cílem dnešního rozhodnutí snížit klíčovou úrokovou sazbu o dva procentní body je dosažení rovnováhy při omezování inflace a podpoře hospodářského růstu,“ uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová.  

Rozhodnutí banky podpořil ruský ministr financí Anton Siluanov. „Domníváme se, že to bylo naprosto správné rozhodnutí,“ řekl ministr. „Situace na devizovém trhu se uklidnila, rubl našel svou rovnováhu,“ dodal. Ruská vláda již tento týden oznámila, že na zažehnání ekonomické a finanční krize vyčlení nejméně 2,34 bilionu rublů (více než 800 miliard Kč).   

Loni v prosinci překvapila centrální banka mohutným zvýšením základní úrokové sazby o 6,5 procentního bodu, aby zastavila propad rublu a zmírnila růst cen. Rubl se totiž v loňském roce vůči dolaru propadl o 41 procent a vůči euro o 34 procent. Propad měny pak tlačil nahoru inflaci, jejíž meziroční míra dosahovala v tomto týdnu 13,1 %. Jenže vyšší úroková sazba sice posiluje atraktivitu měny, zároveň ovšem podkopává hospodářský růst, protože omezuje zájem o půjčky. Z toho důvodu sáhla centrální banka k dnešnímu snížení.

Rubl po rozhodnutí centrálních bankéřů vykazoval zhruba čtyřprocentní pokles vůči dolaru i euru. Podle agentury Reuters analytici předpokládali, že banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny. „Vidím v dnešním rozhodnutí velká rizika,“ uvedl analytik Jevgenij Košelev ze společnosti Rosbank. „Geopolitická situace je nejasná a inflační tlaky zůstávají silné, stejně jako známky odlivu kapitálu,“ dodal. Centrální banka již dříve oznámila, že čistý odliv kapitálu z Ruska se loni téměř ztrojnásobil na rekordních 151,5 miliardy dolarů (3,7 bilionu Kč).  

Analytik Oleg Kuzmin z investiční společnosti Renaissance Capital však rozhodnutí centrální banky přivítal. „Je dobré, že nyní snižují úroky. Je to rozumný krok. Podpoří to ekonomiku a umožní udržet stabilitu,“ dodal. Upozornil, že vysoké úroky rublu stejně příliš nepomáhají, protože za jeho poklesem stojí zejména splácení dluhů.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's tento týden snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku BB+, tedy do spekulativního pásma. Znamená to, že Rusko přišlo o investiční rating, takže řada finančních institucí teď bude nucena ruské cenné papíry prodat. To může situaci dál vyhrotit.

Vydáno pod