Lhůta pro nahlášení dovozu masa se opět zkrátí na 24 hodin

Praha – Dovoz masa se dnes musí hlásit dva dny předem. Tato povinnost by se měla opět zkrátit na původní jeden den. Dohodli se na tom importéři, zpracovatelé a ministerstvo zemědělství. Dočasné zpřísnění reagovalo na ruské sankce a mělo chránit český trh před nelegálními dovozy. Masokombináty by však šly ještě dál – nejraději by předem neohlašovaly vůbec nic. To však ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl.

Zpracovatelé masa se kvůli hlášení dovozů 48 hodin předem, které považovali za zbytečné, sešli s představiteli ministerstva zemědělství. Po skoro dvouhodinovém jednání si prosadili alespoň zčásti svou. Hlásit dovoz masa budou zase jen 24 hodin předem, tedy stejně jako před čtyřmi měsíci.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vysvětluje dočasné zpřísnění pravidel tím, že se stát obával zaplavení tuzemského trhu černými dovozy po zavedení ruského embarga na evropské potraviny. „Byla to opatření, která jsme považovali za zodpovědné přijmout,“ řekl Jurečka. „Ale protože se obavy nenaplnily v takové míře a informace nám stačí 24 hodin předem, tak jsme to zase vypustili,“ dodal.

„Za těch skoro šest měsíců jsme nenarazili na takový dovoz, u něhož by cena mohla být označena za dumpingovou, tudíž podnákladovou. Musím říct, že k poklesu cen samozřejmě došlo – jak u ovoce a zeleniny, tak i v mléčném sektoru. Na druhou stranu, Česká republika patří ještě k tomu, řekněme, lepšímu průměru. Jsou tady pobaltské státy a Polsko, kde v některých komoditách klesly ceny až o 40 procent,“ vyčíslil ministr.

„To nařízení bylo od začátku úplně nesmyslně namířeno proti legálním a poctivým dovozcům,“ neskrýval rozhořčení předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Počet kontrol se zvýšil o polovinu

Pokutu od Státní veterinární správy kvůli nahlašování dovozů masa dostal nejeden zpracovatel. Od října, kdy nové nařízení začalo platit, se počet kontrol zvýšil asi o polovinu, odhalených pochybení přibylo desetinásobně a úřad rozdal pokuty za miliony.

Častým nedostatkem přitom byly právě nepřesnosti v hlášení. Podle masokombinátů však byly kontroly zbytečně přísné. Některé firmy dostaly pokutu třeba za to, že nahlášené množství masa se v reálu lišilo jen o několik kilogramů.

Hlášení dovozů také přineslo podnikatelům značnou administrativní zátěž. „U každé položky musíme vytvořit zhruba sedm záznamů. Jen pro ilustraci, těch záznamů naše firma vytvoří 350 až 400 týdně, což znamená téměř poloviční úvazek při zaměstnání jednoho člověka,“ popsal ředitel nákupu Masného průmyslu Krásno Tomáš Lesa. Nařízení vlády kritizovali i menší řezníci, 48hodinová lhůta jim totiž brala možnost flexibilně reagovat na objednávky od zákazníků (čtěte víc).

Veterinární správa si nicméně přísnější pravidla pochvalovala. „Je možné účinnějším způsobem naplánovat kontroly. Protože dříve se stávalo, že když přišel inspektor, tak už byla zásilka distribuována. Nyní k tomu nemůže dojít,“ uvedl v listopadu její mluvčí Josef Duben. Vrátit se k původní 24hodinové lhůtě by firmy měly nejpozději v dubnu. Do budoucna ale chtějí hlášení dovozu předem zrušit úplně.

„My se k této variantě nekloníme. Protože i unijní předpisy nám říkají, že máme zajistit dohledatelnost potravin v potravinovém řetězci. A tato informační povinnost opravdu výrazně pomáhá práci našich dozorových orgánů, abychom věděli o pohybu zboží,“ odmítl ministr Jurečka požadavky zpracovatelů masa.