Obchodní centra a sklady jsou hitem pro zahraniční investory

Praha - Investoři v Evropě začali ve velkém skupovat nemovitosti. V Česku se cizinci zajímají hlavně o obchodní centra a skladové haly. Podle realitní společnosti CBRE se loni investice vyšplhaly na téměř dva miliony eur. Jde o polovinu vyšší obnos než o rok dřív. Nejaktivnější z investorů jsou přitom Američané a Němci.

Zahraniční investoři mají zájem o české sklady hlavně kvůli výhodné poloze a ceně. „Dostanou zde vzdělané, zkušené lidi, za pracovní sílu navíc zaplatí jen 30 až 40 procent toho, co v Německu,“ tvrdí generální ředitel CBRE Richard Curran.

Výstavbu nových hal za cizí peníze by mělo podpořit i snížení poplatků za zábor zemědělské půdy. Poslanci ji schválili v prosinci, i když zatím neprošla přes Senát. Vláda si od zákona slibuje ještě větší zájem investorů a vytvoření dalších pracovních míst.

Logistická centra v hledáčku zahraničních investorů (zdroj: ČT24)

Stále více stoupá také poptávka po maloobchodních plochách. Loni se například prodala obchodní centra v Hradci Králové, v Pardubicích i v Praze. „Myslím, že to je dvěma věcmi. Jednou z nich je obrovský objem peněz mezi investory a druhou jsou úrokové sazby, které jsou neuvěřitelně nízké. Takže uvidíme ještě hodně velkou poptávku po nákupních centrech a hodně takových obchodů,“ dodává Curran.

O nákupní centra se budou firmy prát i letos. Podle společnosti Incoma se v nejbližších dvou letech chystá otevření celkem šesti obchodních domů.

Vydáno pod