Dluhopisy od ministerstva financí mají zelenou, postačila novela

Praha - Ministerstvo financí bude moci vydávat státní dluhopisy jen na základě novely zákona o rozpočtových pravidlech. Dnes ji podepsal prezident Miloš Zeman. Parlament tedy nemusí schvalovat zvláštní zákon. Ten minulý týden neprošel sněmovnou kvůli nízké účasti poslanců. Dluhopisy mají sloužit ke krytí schodku státního rozpočtu.

Schvalování dluhopisů na základě zvláštního zákona je podle vlády nadbytečné. Speciální zákon, zákon o vydání státních dluhopisů (v celkovém objemu 674 miliard korun), byl přitom připravený a v pátek o něm poslanci hlasovali. K jeho schválení chyběly čtyři hlasy, ve sněmovně totiž nebyl dostatečný počet poslanců. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) došlo k chybě ze strany místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové. Před hlasováním je například nutné poslance upozornit gongem, k čemuž nedošlo.

„Je to otázka profesionality a dobré taktiky ze strany vládních poslanců, vládní koalice by si měla tyto věci osvojit, aby zbytečně nedocházelo k hlasovacím nehodám. To, že zákon neprošel, není důsledek toho, že by byl rozpor v koalici, všechny tři koaliční strany hlasovaly stejně, nebo že by někteří poslanci hlasovat nechtěli, prostě to jen někteří nestihli nebo nevěděli,“ konstatoval Sobotka. Místopředsedkyně sněmovny kritiku odmítla.

Dluhopisy jsou určené bankám

Dluhopisy mají sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce. Dluhopisy za několik stovek miliard ale nebudou nabízeny občanům. „Jedná se o velké dluhopisy, které se nabízejí přímo bankám,“ vysvětlil makléř společnosti Conseq David Kufa. Občany na pomoc státnímu rozpočtu poprvé povolal tehdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek. Zájem o ně byl tehdy veliký. Na podzim roku 2011 tak stát získal přes 20 miliard korun. 

Novela kromě toho také zpřesňuje sankce za špatné nakládání s dotacemi ze státního rozpočtu nebo z evropských peněz. U dotací z rozpočtu, jejichž součástí jsou peníze z EU, se rozšíří možnost udělovat sankci v procentech z objemu dotace. Nová pravidla mají platit i pro dotace, které neobsahují evropské peníze. Zákon počítá s tím, že poskytovatel dotace bude moci žádat o vrácení celé sumy nebo její části, pokud se na základě kontroly domnívá, že příjemce porušil pravidla pro nakládání s penězi nebo dotaci využil mimo stanovený účel.