S čerpáním pomůže nový systém. Vše odbaví elektronicky

Praha – Z nového programového období uplynul rok a Česko je v čerpání evropských fondů opět pozadu. Kvůli chybějícím předpisům ke služebnímu zákonu totiž Evropská komise neschválila ani jeden z tuzemských operačních programů. Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje, že všechno dožene do června. Urychlit čerpání by měl také nový monitorovací systém. Přinese jednodušší a pohodlnější administraci žádostí – bude možné je vyplňovat bez zbytečného papírování a chození na úřady rovnou z kanceláře nebo z domu.

Od začátku programového období 2014 až 2020 uplynul rok. Země zatím poslala do Bruselu ke schválení jen tři operační programy z celkových devíti. Kvůli chybějícím prováděcím vyhláškám ke služebnímu zákonu je ale Evropská komise zatím neodsouhlasila. Chybí jí například jasná definice pravidel, podle kterých budou odměňováni úředníci nebo zveřejňována výběrová řízení.

„Pokud se zvládne všechno s prováděcími předpisy ke služebnímu zákonu, tak by všechny programy měly být schváleny do června tohoto roku,“ doufá šéfka resortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Jiné státy jsou na tom výrazně lépe. Třeba Německo už má schváleny všechny programy, stejně jako Slovensko nebo Belgie. Většině ostatních zemí zbývá získat souhlas Komise pro poslední programy. Očekává se, že dostanou zelenou do konce února.

Neopakovat zpoždění ze současného programového období. To je teď hlavní cíl ministerstva pro místní rozvoj při čerpání evropských peněz. Proto připravilo nový monitorovací systém, přes který se budou žádosti o dotace administrovat.

S čerpáním eurofondů pomůže nový monitorovací systém (zdroj: ČT24)

Prvního semináře k novému systému se zúčastnilo asi třicet zájemců. Byli mezi nimi zástupci obcí, podnikatelé nebo třeba zaměstnanci poradenských firem. „Pokud budeme zakládat projektovou žádost, tak stačí vyplnit identifikační číslo organizace a systém ověřením na databázi základních registrů doplní název subjektu, právní formu, datum, kdy subjekt vznikl,“ vysvětluje výhody systému náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková.

Nový monitorovací systém má mít i další výhody. Pro všechny operační programy bude používat jednotné rozhraní a veškerou dokumentaci bude vyřizovat elektronicky. Uchazeči tak už nebudou muset podávat žádosti na poště nebo je vozit osobně.

V programovém období 2014 až 2020 má Česká republika přiděleno 23,85 miliardy eur (asi 661 miliard korun). V předešlém dotačním období 2007 až 2013 mohlo Česko z evropských fondů získat zhruba 26,7 miliardy eur (740 miliard korun). Příjemcům bylo z této částky dosud vyplaceno necelých 508 miliard korun (68,65 %). S čerpáním měla ale země problémy – byla nejhorší v celé Unii. Předloni nedočerpala deset miliard korun, loni devět.