Silnější dolar zvedne ceny asijské elektroniky i některých zájezdů

Praha – V následujícím měsíci si kvůli nynějšímu propadu koruny vůči dolaru opět připlatíme. Zdražit by měly například exotické zájezdy nebo počítače a elektronika z Asie. Naopak ceny mobilních telefonů ze stejného dovozu zřejmě zůstanou stejné. Koruna dnes prolomila hranici 25 korun za dolar, kde byla naposledy v létě 2005.

„Posilování dolaru se pomalu ale jistě začne projevovat. Záleží na tom, kolik mají výrobci i obchodníci zboží na skladě. Nové dodávky budou ve velké míře kurzové změny reflektovat,“ uvedl mluvčí české pobočky Intelu Pavel Svoboda.

Podle mluvčí Mall.cz Michaly Gregorové si změny kurzu ubírali dodavatelé i obchodníci z marže, v současnosti to už ale není únosné. „První zdraží pevné disky, zřejmě už během příštího týdne. Následovat budou flash disky a notebooky, tam zdražení nastane postupně během února,“ dodala.

U mobilních telefonů z Asie je podle obchodníků situace odlišná a v brzké době zřejmě zdražovat nebudou. Důvodem je silná konkurence i vyšší marže, které umožňují část zdražení absorbovat. U nových modelů se ale aktuální kurz zřejmě promítne.

Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace:

„V dolarech platíme téměř 20 procent dovozu. Půjde hlavně o import z Japonska, Číny nebo Spojených států. Zdražování se může týkat spotřební elektroniky, pohonných hmot, širšího okruhu surovin a samozřejmě dovolené v dolarových destinacích.“

Posilující dolar se podle prezidenta asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka většiny exportérů nedotkne, protože obchodují v eurech. Vliv to bude mít na export do Ruska, do Číny, Indie a dalších dolarových trhů. „Lze naopak očekávat, že se zastaví snižování ceny pohonných hmot, což se dotkne prakticky všech, zejména pak dopravců,“ dodal.

Zdraží zájezdy přes Atlantik i do Afriky

Podobně se na zdražování zájezdů do exotičtějších destinací připravují i cestovky. Zvýšení cen dovolených v exotice by podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže mělo být v řádu procent. „Optimistický výhled je, že se zdraží kolem sedmi procent, ale já osobně jsem spíše pesimista a očekávám zdražení kolem deseti procent,“ dodal místopředseda.

Egypt
Zdroj: ČT24

Nejvíce se zdražení podle asociace dotkne zájezdů do Spojených států, Latinské Ameriky, části Karibiku a části Afriky (Egypt, Tunisko). Naopak by se nemělo týkat Středomoří a destinací, kde mohou mít cestovní kanceláře smlouvy v eurech, tedy Kuby, části nabídky do Dominikánské republiky a část nabídky do Mexika. U Asie záleží na tom, jaké vztahy si cestovní kanceláře nastavily. 

Podle Jana Papeže nebude zvýšení cen plošné a nebude ani platit pro všechny cestovní kanceláře ve stejnou dobu. „Jsou CK, které mají zafixované kurzy dolaru u svých bank na velkou část svého obratu, ty zřejmě zdraží až letní sezonu. Některé CK potvrzují, že nebudou zdražovat klientům, kteří si nakoupili nebo nakoupí v systému first moment. A jsou kanceláře, které jsou donuceny zdražit už nyní,“ uvedl Papež.

  • Koruna dnes prolomila další psychologickou hranici, dolar stál přes 25 korun - 25,01 CZK/USD. Později česká měna mírně zpevnila. Koruna následuje euro, které oslabuje k dolaru po rozhodnutí Evropské centrální banky pumpovat do ekonomiky eurozóny peníze prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů.