Koruna se svezla na oslabující vlně pod 25 za dolar

Praha – Koruna prolomila další letitou hranici. Jako dozvuk včerejšího rozhodnutí Evropské centrální banky – a také té české před více než rokem – prolomila tuzemská měna během dnešního dne hranici 25 korun za dolar. Poté začala mírně posilovat a ustálila se na kurzu 24,68 Kš/USD. Ještě v listopadu přitom lidé mohli směnit dolar i za méně než 22 korun. Rekordně slabá koruna by mohla prodloužit intervence České národní banky proti koruně, které měly se začátkem roku 2016 skončit.

Vzhledem k oslabování eura vůči dolaru se očekávalo, že s podobnou vlnou oslabení „sklouzne“ také česká měna. Právě euro dnes vůči dolaru oslabilo o dvě procenta – tedy pod hranici 1,12 dolarů. Podle ekonoma GE Money Bank Petra Gapka v případě ČR přitom nemusí zůstat jen u hranice 25 korun za dolar.

„Může to pokračovat určitě ještě dál. Pokud se podíváme na rozdíl mezi americkou a evropskou ekonomikou, kde Evropa je pořád ve fázi měnového uvolňování, kdežto v USA se uvažuje o zvedání úrokových sazeb, tak v horizontu roku a půl může hladina klesnout i na 30 korun za dolar,“ komentoval Gapko.

Rozhodnutím poslat každý měsíc do ekonomiky 60 miliard eur nákupem dluhopisů má evropská ekonomika posílit. Euro se od té doby drží k dolaru na novém jedenáctiletém minimu. Navíc třeba v Německu nebo Nizozemsku se bojí, že ani dlouhodobě si Evropa nepomůže. Silnější země totiž můžou doplatit na to, když některé z těch slabších selžou.

Gapko: Pokles koruny může dál pokračovat (zdroj: ČT24)

Nahoru se tak vydaly evropské akcie, podporu získal i bankovní sektor. Mezi měnami krok pomohl třeba maďarskému forintu nebo polskému zlotému, které jsou úročeny lépe než koruna. Pokud se zemím eurozóny povede lépe, díky exportu by si mohlo pomoct i Česko.

Hranici 24 korun koruna vůči dolaru prolomila před zhruba deseti dny, tehdy prudce oslabila také k euru. Investoři se totiž po zveřejnění údajů o prosincové inflaci v Česku obávali, že by Česká národní banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním. Trh se pak ale zhruba po týdnu uklidnil poté, co guvernér ČNB Miroslav Singer oznámil, že centrální banka zatím nemá důvod reagovat.