Nafta uložená v německém skladu prý Česku nepatří

Praha – Insolvenční správce německé firmy Viktoriagruppe v předběžném rozhodnutí neuznal, že nafta uložená v jejím německém skladu patří České republice. Naftu tam měla uskladněnou Správa státních hmotných rezerv. Její předseda Pavel Švagr s rozhodnutím insolvenčního správce nesouhlasí. Hodnota nafty činí několik set milionů korun.

Správa hmotných rezerv nyní připravuje odpověď, ve které hodlá zdůvodnění insolvenčního správce napadnout. „Máme faktury za nákup nafty i faktury, které jsme platili za její oceňování. Uskladnění nafty v Německu zaručuje také mezinárodní dohoda podepsána s německou vládou v roce 2004. A dokonce i němečtí celníci při kontrolách v Kraillingu v dokumentech uvádějí, že jde o zásoby České republiky,“ řekl Švagr.

Smlouvu s německou firmou Viktoriagruppe uzavřela Správa státních hmotných rezerv v roce 2004. Podle původního kontraktu skladovala společnost pohonné hmoty v zásobnících na území ČR. Dodatek, na jehož základě mohla skladovat část zásob v Německu, byl podepsán v roce 2010. Média už tehdy poukazovala na skutečnost, že vlastník Viktoriagruppe není veřejně znám. Spekulovalo se o napojení na ruský Lukoil. Firma později svou majetkovou strukturu sdělila správě hmotných rezerv, ale nezveřejnila ji.

Česko možná přišlo o naftu v Německu, tvrdí správce (zdroj: ČT24)

Jan Mládek, ministr průmyslu za ČSSD:

„Nastal přesně vývoj, ze kterého jsem měl strach, že bude pokus zahrnout majetek státu do konkurzní podstaty. To by bylo hodně nebezpečné, protože hrozí, že stát o něj přijde.“

Správce teď podle Švagra argumentuje například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Podnik spravující tuzemské hmotné rezervy ale insolvenčnímu správci údajně dodal desítky dokladů o tom, že nafta náleží Česku.

Správce také tvrdí, že smluvní vztah mezi českou správou hmotných rezerv a firmou Viktoriagruppe neodpovídá německému právu. K dodatku z roku 2010, jenž umožnil skladování českých zásob na území Německa, má výhrady i Švagr. „Například v něm není vůbec popsáno, jak se nafta dopraví do Česka, a to ani za krize, což považuji za neuvěřitelné. V žádném případě ale nesouhlasím s tím, že tato nafta nepatří ČR,“ prohlásil.

Nejasnosti kolem uskladnění českého paliva v německých skladech se objevily loni v červenci. Kontrola ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Krailingu ukázala, že chybí 700 000 litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což státní podnik zkontroloval. Společnosti navíc udělil půlmilionovou pokutu a snížil poplatek za skladování.

Další kontrola o dva měsíce později přišla na to, že opět chybí část paliv, tentokrát přibližně pět milionů litrů. České pobočce Viktoriagruppe byly navíc ve stejné době kvůli dluhům na daních obstaveny bankovní účty. Finanční úřad zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.

Šéf hmotných rezerv Pavel Švagr v listopadu připustil možnost, že firma skončí v insolvenci. Podle dostupných informací už v té době rozdávala výpovědi. O měsíc později na sebe mateřská společnost Viktoriagruppe v Německu podala insolvenční návrh.

Stát drží podle správy rezerv zásoby nafty na zhruba 95 dnů (povinných je 90 dnů). Viktoriagruppe skladovala zásoby na 2,5 dne. Z toho by měly být v Německu v současnosti zásoby asi na dva dny. Z českých skladů Viktoriagruppe už stát v listopadu své palivo odvezl. Skončilo v nádržích státní společnosti Čepro.

Premiér Bohuslav Sobotka minulou neděli nevyloučil, že se Česku nepodaří německé zásoby zachránit. Podle něj za to můžou minulé vlády, které byly sice upozorněny na podezřelé okolnosti, ale nijak nejednaly.