ECB nechala úrokové sazby beze změny

Frankfurt nad Mohanem - Hlavní úroková sazba Evropské centrální banky (ECB) zůstala po dnešním jednání bankovní rady podle očekávání beze změny na čtyřech procentech. I přes vysokou inflaci se banka nyní k žádné změně neodvažuje. Důvodem jsou podle ekonomů obavy o růst ekonomiky eurozóny, které hrozí zřetelné zpomalení a trvají rizika finančních otřesů.

Naposledy ECB zvýšila sazby v červnu o čtvrt procentního bodu. Potom sérii zvyšování zastavila kvůli probíhající úvěrové krizi a otřesům na finančním trhu. Dala přitom ale najevo, že vzhledem k inflaci by jinak úroky dále zvyšovala.

Inflace v eurozóně v prosinci zůstala na 3,1 procenta, nejvýše od roku 2001. Ve své poslední prognóze z minulého měsíce ECB očekává, že letos inflace v zemích, kde se platí eurem, stoupne a pod maximální dvouprocentní limit klesne až v roce 2009. Svou předpověď hospodářského růstu v eurozóně ECB pro příští rok naopak snížila na dvě procenta ze zářijového odhadu 2,3 procenta.

Vysoká inflace trápí i Českou republiku. Podle ve středu zveřejněných údajů Českého statistického úřadu dosáhla v prosinci meziročně výše 5,4 procenta, což je nejvíce za posledních 6 let. Stejně jako ve státech eurozóny ji nahoru ženou především vysoké ceny potravin na světových trzích způsobené rostoucí poptávkou v Číně a Indii. V Česku inflaci navíc na konci roku přiživila ještě očekávaná daňová reforma.

Úrokové sazby České národní banky jsou nyní ve výši 3,5 procenta, což je nejméně v EU. Ekonomové očekávají, že je ČNB zvýší v únoru o 0,25 procenta. Naproti tomu už některé centrální banky světa začaly své úroky kvůli slabé ekonomice a otřesům na trzích snižovat. Sazby snížily americký Fed, kanadská centrální banka i britská Bank of England. Ta dnes sice nechala úroky také beze změny na 5,5 procentech, očekává se však, že je v budoucnu bude dále snižovat.

Základní úroková sazba je základem ceny všech ostatních úvěrů v ekonomice. Vyšší sazby omezují ekonomickou aktivitu a tím i inflaci a motivují ke spoření. Nižší úroky naopak podněcují úvěry včetně hypoték a podporují růst ekonomiky.