Růst světové ekonomiky: MMF zhoršil odhad na 3,5 procenta

Peking − Světová ekonomika letos opět poroste, oproti loňskému roku ale pomaleji o dvě desetiny procentního bodu. Mezinárodní měnový fond přišel s horším odhadem, než analytici očekávali – na podzim totiž předpokládal, že ekonomika vzroste na 3,8 procenta. Globální hospodářství přesto posílí díky ropě − ceny sice klesají, její nabídka ale převažuje nad poptávkou. Na druhou stranu ale celosvětově poklesnou investice. MMF proto odhaduje, že hospodářský růst většiny vyspělých i rozvíjejících se tržních ekonomik bude pomalejší. Prudce si má pohoršit Rusko a dramaticky zpomalí i Čína, která je hlavním motorem globálního růstu v posledních letech.

MMF změnil výhled zejména ze čtyř důvodů. V první řadě jde o ceny ropy, které klesly více než o polovinu (cca o 55 %). Kromě toho sehrály roli další tři faktory. Prohlubovaly se totiž zároveň rozdíly mezi tempem růstu velkých ekonomik. Zatímco Spojené státy slavily mimořádný úspěspěch, ostatní velké ekonomiky zůstaly za očekáváním – zejména pak Japonsko.

Dalším faktorem, který odhad MMF ovlivnil, je situace dolaru oproti jiným silným měnám. Zatímco dolar neustále posiloval, japonský jen i euro oslabily, takže si oproti říjnové prognóze fondu pohoršily asi o dva procentní body. Aktuální zprávu měnového fondu ale určovaly i vyšší úrokové sazby, a to zejména sazby mladých tržních ekonomik − vývozců komodit.

Ekonomika má růst pomaleji i příští rok

Mezinárodní měnový fond očekává oživení ekonomiky světa i pro příští rok. I tento odhad ale zhoršil z původních čtyř procent na 3,7 procenta, a to navzdory tomu, že ekonomika podle něho bude i nadále těžit z levnějších cen ropy. Ropa by měla posílit především vyspělé ekonomiky, které ji ve velkém dovážejí – tamní spotřebitelé to pocítí při nákupu produktů. Ropa by takto měla přispívat k růstu celosvětového hospodářství až dva roky. Navzdory tomu ale dle MMF jako negativní faktor převáží to, že kromě USA poklesne u většiny velkých ekonomik světa tempo hospodářského růstu ve střednědobém výhledu.

Odhad růstu světové ekonomiky (v %)
Zdroj: ČT24/MMF

Dramaticky zpomalí Čína, prudce má klesat i Rusko

Na sníženém růstu se dle prognózy fondu významně podepíše i situace v Číně. Druhá největší ekonomika planety má letos růst jen o 6,8 procentních bodů oproti loňským 7,4 těchto bodů. V příštím roce má navíc tempo klesnout o dalších pět desetin procentního bodu. Čínský prezident Si Ťin-pching již loni prohlásil, že si Čína musí na pomalejší tempo růstu vlastní ekonomiky zvyknout. Loni nicméně Peking představil množství opatření, kterými chce domácí hospodářství oživit. Zahrnují investice do infrastruktury nebo snížení úrokových sazeb.

V posledních letech se Čína stala hlavním motorem růstu globální ekonomiky a významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. Klesající růst v Číně by proto mohl negativně dopadnout i na další ekonomiky v Asii a zbytku světa.

MMF zároveň prudce zhoršil prognózy pro Rusko, jemuž ještě v říjnu předpokládal vzestup. V důsledku hospodářských sankcí mezi ním a západním světem mu ale nyní předpovídá pokles o tři procentní body. Ruská federace přitom loni zažila růst o šest procentních bodů. Pohoršit si mají i ostatní členové Společenství nezávislých států.

Zpráva MMF už ovlivnila ropu i akcie

Zhoršení výhledu růstu světové ekonomiky přispělo k dalšímu výraznému propadu světových cen ropy i k ztrátě počátečních zisků amerických akcií. Severomořská ropa Brent sestoupila k hranici 48 dolarů za barel, kolem 15:30 SEČ se prodávala za zhruba 48,20 dolarů za barel, což znamenalo propad o 60 centů. Americká lehká ropa ve stejnou dobu vykazovala pokles oproti páteční závěrečné ceně o více než dva dolary na 46,62 dolaru za barel. Americké akcie pak v počátku dnešního obchodování vykázaly zisky, které ale obratem smazala reakce investorů na Mezinárodní měnový fond.

Ekonomika USA a eurozóny

Nebývale se má dařit největší ekonomice na světě. USA dle prognózy měnového fondu zrychlí tempo růstu z 2,4 procenta na 3,6 procent. Polepší si i eurozóna, byť výrazně méně.

Po loňském růstu o 0,8 procentních bodů nejspíš zrychlí na 1,2 procent. Nejsilnější ekonomika států, které sdílí euro, Německo, sice poroste pomaleji, výrazně si ale polepší Španělsko, a to o dva procentní body. Eurozóně by se mělo dařit také díky levnější ropě, ale i díky pokračujícímu uvolňování měnové politiky a nedávnému posilování eura.

Vydáno pod