Sklářské odbory si vynucují záchranu svých firem na vládě

Praha - Odbory žádají ministra financí Miroslava Kalouska, aby se ministerstvo aktivně zapojilo do záchrany koncernu Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus, které se potýkají s existenčními potížemi. Zároveň požadují, aby banky odblokovaly účty těchto firem, protože bez toho není možné udržet výrobu a vyplácet mzdy jejich 7 000 zaměstnancům. Jsou připraveni i demonstrovat. Obě firmy se v minulých dnech dostaly do finančních potíží a hrozí jim krach.

BCT je největší český výrobce skla a stát vlastní 49 procent akcií. Jednu akcii má ČSOB, která podíl státu i spravuje, zbylou polovinu drží podnikatelé Radovan Květ a Jan Souček. V majetkově propojené Porcele Plus, vlastní stát dokonce 65 procent akcií a zbytek ovládají Květ a Souček. Přesto stát podle týdeníku Euro odmítl výrobce skla a porcelánu převzít a pomoci při jejich záchraně.

„Jsme vážně znepokojeni zejména chováním ministerstva, které přes významný majetkový podíl státu ponechává osud firem i jejich zaměstnanců v naprostém klidu,“ řekl předseda odborového svazu skla a keramiky Vladimír Kubinec.  Podle odborů jsou všechny firmy koncernu životaschopné a stát by je mohl zachránit pouhým odkupem pohledávek financujících bank.

„Vynaložená částka by se státu vrátila zhruba do roka dvakrát nejen v podobě DPH, zdravotního a sociálního pojištění, ale také úsporou na reálně hrozících platbách za podpory v nezaměstnanosti případně za sociální dávky,“ dodal odborář.

Koncern BCT a Porcela Plus kvůli nedostatku provozního kapitálu návrh na zahájení insolvenčního řízení. Podle Kubince tím vyvrcholily problémy, které dlouhodobě provázely financování provozu všech firem skupiny. Dnes ale Městský soud v Praze insolvenční návrhy společností Porcela Plus a BCT a její dceřiné firmy Sklárny Kavalier Sázava z formálních pochybení odmítl. Podobný osud zřejmě čeká Crystalex Nový Bor, Sklo Bohemia Světlá nad

Sázavou, Sklárny Bohemia Poděbrady a Karlovarský porcelán, jejichž návrhy na insolvenční řízení byly stejné. Firmy musí podat návrhy znovu, což řešení finančních problémů skupiny protahuje.