Nejbohatším člověkem je stále Gates. Kellner si pohoršil

New York – Nejbohatším člověkem na světě letos zůstal spoluzakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates. Jeho majetek se od začátku roku rozrostl o 9,1 miliardy dolarů na 87,6 miliardy dolarů (dva biliony korun). Vyplývá to z žebříčku, který sestavila agentura Bloomberg. Z Čechů se v něm objevuje pouze Petr Kellner, jehož majetek klesl o 1,4 miliardy dolarů na deset miliard dolarů (228 miliard korun). V žebříčku se tak propadl o 19 příček na 120. místo.

Druhé místo v žebříčku 400 nejbohatších lidí světa obsadil čtyřiaosmdesátiletý americký investor Warren Buffett. Na třetí příčku tedy odsunul mexického telekomunikačního magnáta Carlose Slima. Agentura Bloomberg dodala, že celkový majetek čtyř stovek nejbohatších se letos zvýšil o 92 miliard dolarů na 4,1 bilionu dolarů.

Nejvýraznější nárůst letos zaznamenal Jack Ma, spoluzakladatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Group Holding. Jeho jmění se zvýšilo téměř o 700 procent (z 3,6 miliardy dolarů na 28,7 miliardy dolarů). V žebříčku mu náleží 22. místo. Akcie jeho společnosti Alibaba v září vstoupily na newyorskou burzu a jejich cena od té doby stoupla o více než polovinu (více zde).

Jack Ma
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Dobře si letos vedl rovněž v pořadí druhý Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“. Buffettovo jmění se zvýšilo o 13,7 miliardy dolarů na 74,5 miliardy dolarů. Zasloužil se o to především růst akcií jeho investiční společnosti Berkshire Hathaway.

Spokojený může být také zakladatel internetové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, jehož majetek vzrostl o 43 procent na 35,3 miliardy dolarů. Zuckerberg díky tomu v žebříčku poskočil z 26. na 13. místo.

Výrazný pokles hodnoty majetku letos naopak zažili někteří ruští miliardáři (čtěte víc). Ocelářský magnát Ališer Usmanov například přišel o 6,5 miliardy dolarů. Na pozici nejbohatšího Rusa ho podle údajů agentury Bloomberg vystřídal Viktor Vekselberg, který působí mimo jiné v energetice a produkci kovů.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady nízkých cen ropy, oslabujícího rublu a západních sankcí. To pocítila i Kellnerova skupina PPF, která má v Rusku řadu velkých investic. Koneckonců i nejbohatší Čech musel ze svého majetku letos část odepsat – podle agentury Bloomberg přišel o 1,4 miliardy dolarů.

Petr Kellner na snímku z roku 2007
Zdroj: ČTK
Vydáno pod