Záchrannému plánu hrozí odklad, demokraté chtějí znárodňovat finanční systém

Washington - Dva kapitáni americké ekonomiky dnes vyzvali Kongres k urychlenému schválení navrhovaného plánu na stabilizaci finančního sektoru. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke a ministr financí USA Henry Paulson ve svých vystoupeních před bankovním výborem Senátu upozornili, že odklady v řešení problémů, které stále hlouběji otřásají finančními trhy, by měly vážné důsledky pro celou ekonomiku. Plán ovšem narazil v senátním bankovním výboru, demokraté do něj totiž chtějí zapracovat další změny, což by jeho přijetí mohlo zdržet. Mezitím pokročilo vypořádání se zkrachovalou bankou Lehman Brothers, jejíž evropskou větev kupuje v Čechách dobře známá Nomura.

Paulson i Bernanke, nejvyšší představitelé amerických ekonomických institucí, oba varovali před prohlubujícími se otřesy na finančních trzích. Prohlásili také, že nejlepší odpovědí je odstranit z trhu nelikvidní aktiva, která po krizi hypotečního trhu ztratila hodnotu.

Vláda navrhuje vykoupit od finančních institucí špatná aktiva za celkem 700 miliard dolarů (11,9 bilionu Kč), tedy za částku, za kterou by český státní rozpočet vyžil dvanáct let. Cílem podle analytiků není jen zbavit finanční instituce zátěže špatných aktiv, ale především vytvořit pro nelikvidní hypoteční cenné papíry trh, který by díky veřejným penězům měl jasně stanovené cenové minimum. Kongres by měl plán projednat ještě tento týden, než začne přestávka před volbami.

Ben Bernake, guvernér americké centrální banky:

„Kongres musí naléhavě jednat, aby stabilizoval situaci a zabránil velmi závažným následkům pro naše finanční trhy a ekonomiku.“


Demokraté, kteří kontrolují obě komory Kongresu, ovšem ještě navrhují začlenit do plánu některé významné změny. Jde jim především o pomoc vlastníkům nemovitostí, kteří nejsou schopni splácet své nemovitosti, a o to, aby vláda převzala podíl v bankách, které se do programu zapojí. To by podle ekonoma Vojtěcha Bendy znamenalo faktické znárodnění burzovního systému.

Demokratičtí kongresmani také požadují, aby se manageři krachujících bank vzdali svých odměn. „Nebudeme vydávat peníze daňových poplatníků, pokud ti, kdo tuto krizi způsobili, budou i nadále královsky vydělávat,“ řekl šéf výboru pro finananční služby Barney Frank. Analytici se obávají, že pozměňovací návrhy by mohly přijetí zákona významně zdržet.


Paulson důrazně prohlásil, že v situaci, kdy je ohrožena celá ekonomika, je nutné postoupit od operativního reagování na jednotlivé případy k systematickému řešení. Předseda bankovního výboru Senátu Christopher Dodd však plán na jednání označil za „bezprecedentní svým rozsahem a nedostatkem detailů“. Není totiž zatím jasné, jak přesně budou uvolněné prostředky použity. „To, co nám poslali, je nepřijatelné,“ uzavřel po jednání Dodd.

Henry Paulson, ministr financí USA:

„Musíme teď podniknout rozhodný zásah, který by od základů a komplexně řešil hlavní příčiny těchto otřesů.“


Světové finanční trhy zažily počátkem minulého týdne po krachu banky Lehman Brothers největší vlnu otřesů od počátku úvěrové krize, která trvá již déle než rok. Zprávy o americkém plánu trhy ve druhé polovině týdne výrazně oživily. Obavy z komplikací a odkladů při přijímání plánu však v pondělí vyvolaly další vlnu napětí a turbulencí.

Americké akcie dnes narozdíl od těch evropských a asijských otevřely obchodování mírným růstem o 0,22 procenta. Mezitím pokračovalo vypořádávání se zkrachovalou investiční bankou Lehman Brothers. Poté, co její hlavní americkou burzovní část převzala anglická Barklays, se o její evropskou a středovýchodní větev přihlásila největší japonská makléřská společnost Nomura.

George Bush a Henry Paulson rozmlouvají o finanční krizi
Zdroj: ČT24