Mobilní operátoři přecházejí na rychlejší LTE sítě

Praha - Operátoři letos zvýšili pokrytí vysokorychlostním mobilním internetem. Do loňského roku se firmy soustředily zejména na budování sítí 3G. Letos, poté co v aukci koupily potřebné frekvence pro LTE za celkem 8,5 miliardy korun, začaly pokrývat území touto rychlejší technologií. O2 a T-Mobile mimo Prahu a Brno budují síť společně. Vodafone s nimi o sdílení infrastruktury jedná, ale zatím bez výsledku.

Mapa pokrytí mobilním signálem – O2
Zdroj: ČT24/Lte.ctu.cz
Mapa pokrytí mobilním signálem – T-Mobile
Zdroj: ČT24/Lte.ctu.cz

Z loňských zhruba 70 procent populace dosah sítí 3G a LTE stoupl na více než 90 procent. „Do konce roku 2014 pokryjeme vysokorychlostním internetem 93 procent populace a dál se budeme soustředit na rozšiřování pokrytí LTE. Nedávno jsme ho spustili například na D1, nově jsme pokryli centrum Špindlerova Mlýna. Příští rok se zaměříme především na celistvé pokrytí LTE v oblastech, kde dosud nebylo vysokorychlostní připojení k dispozici,“ uvedla Lucie Jungmannová z O2.

Podle dat Českého telekomunikačního úřadu, která nezahrnují například vysílače v testovacím provozu, vede Vodafone s kombinovaným pokrytím 92 procent populace, O2 má mít 84 procent a T-Mobile 82 procent.

LTE je vysokorychlostní bezdrátovou sítí 3,9. generace, často nesprávně označovanou jako síť 4. generace neboli 4G. LTE se vyznačuje mimořádnou rychlostí jak pro download dat, tak i pro upload. Teoretická rychlost pro stahování dat může činit až 60 Mb/s, v případě odesílání dat se pak jedná o třetinovou rychlost, až 20 Mb/s. Výrazně kratší je i odezva a udržení vyšších rychlostí je možné dále od základnové stanice, zatímco v případě 3G/HSPA+ se rychlost velmi rychle snižuje úměrně vzdálenosti od základnové stanice.

T-Mobile začal na podzim testovat technologii VoLTE, která v LTE umožňuje hovory. Komerční provoz pro zákazníky spustí v příštím roce. VoLTE nabízí proti dosud používané technologii CSFallBack, převádějící hovory do sítí 3G nebo 2G, kratší dobu spojení hovoru, která je přibližně dvě vteřiny. Výhodou je i zlepšení kvality hovoru a nižší zatížení sítí. „Venkovské oblasti budou mít pokrytí vysokorychlostním internetem dokonce lepší než sítěmi GSM,“ dodala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

„Pokud to budeme srovnávat s loňským rokem, tak se situace výrazně zlepšila. Pokud to budeme srovnávat se západní Evropou, tak ta situace je tristní. Není to totiž jen o pokrývání populace signálem – důležité je taky, zda je signál dostupný uvnitř budov a jaká je přenosová kapacita sítě,“ říká odborník na telekomunikace Martin Zikmund.

Zikmund: Ve srovnání se západní Evropou je pokrytí slabé (zdroj: ČT24)