Čína může být ekonomickou jedničkou dřív, než se čekalo

Londýn – Už v roce 2025, tedy o tři roky dříve než se předpokládalo, by mohla Čína vystřídat Spojené státy na pozici ekonomiky číslo jedna. Vyplývá to z propočtů britského hospodářského institutu CEBR. Studie rovněž uvádí, že britské ekonomice se v letošním roce patrně podařilo předstihnout Francii a stát se tak pátou největší na světě. Rozdíl ve výkonech obou ekonomik je ale příliš malý a zůstává v rámci statistické chyby, uvedlo středisko v dnes zveřejněné výroční zprávě. Na kompletní výsledky studie se můžete podívat ZDE.

Přestože se složení první desítky světových ekonomik nemění, jejich pořadí se přece jenom posouvá. Na čtvrtém místě je například dříve tradičně třetí Německo s vidinou toho, že do roku 2030 by se mělo posunout až na sedmou příčku. Hlavní příčinou bude úbytek obyvatelstva a také očekávané oslabování jednotné evropské měny. Británie by tak německou ekonomiku předstihla poprvé od roku 1954, kdy se ale na druhou stranu počítalo pouze s výkonem ekonomiky někdejšího Západního Německa.

Rusko by mělo z loňského osmého místa klesnout na desáté a těsně se tak udržet mezi deseti největšími ekonomikami světa. Ruské hospodaření stlačují nízké ceny ropy a zřejmě i nadále slabý rubl. Kolem desátého místa by se měla ruská ekonomika pohybovat až do roku 2030. Největším skokanem bude pravděpodobně Indie, jejíž ekonomika by měla tu britskou předstihnout už za čtyři roky. Do roku 2024 se Indie stane třetí největší ekonomikou na světě, předvídají experti.

2013                                      2014                                 2030

1. Spojené státy                1. Spojené státy            1. Čína

2. Čína                              2. Čína                         2. Spojené státy

3. Japonsko                      3. Japonsko                  3. Indie

4. Německo                      4. Německo                   4. Japonsko

5. Francie                         5. Velká Británie            5. Brazílie

6. Velká Británie                6. Francie                     6. Velká Británie

7. Brazílie                         7. Brazílie                     7. Německo

8. Rusko                          8. Itálie                        8. Korea

9. Itálie                            9. Indie                        9. Francie

10. Indie                          10. Rusko                   10. Rusko