Unipetrol dostal souhlas s plným převzetím České rafinérské

Brno – Holdingu Unipetrol už nic nebrání, aby plně převzal Českou rafinérskou. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj prý podstatné narušení soutěže nehrozí, rozhodnutí ale zatím není pravomocné. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Unipetrol počátkem července oznámil, že využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské. Za 30 milionů eur (nyní asi 828 milionů Kč) má získat zhruba 32,5 procenta akcií. Transakce by měla být dokončena ještě letos, Unipetrol by poté byl jediným akcionářem České rafinérské. 

Unipetrol zvýšil svůj podíl v České rafinérské už začátkem letošního roku, když za více než 27 milionů dolarů (nyní 606 milionů Kč) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments. V polovině roku pak využil předkupního práva a odkoupil od italské firmy Eni její podíl v České rafinérské. Za 30 milionů eur (823 milionů Kč) získal zhruba 32,5 procenta akcií.

S fúzí nesouhlasí Unie nezávislých petrolejářů, bývalé Společenství čerpacích stanic ČR, která podala k ÚOHS námitku. Malí distributoři paliv se obávají toho, že Unipetrol bude příliš dominovat na trhu. Antimonopolní úřad namítá, že existenci alternativních velkoobchodních dodavatelů potvrdila úřadu údajně i převážná většina oslovených odběratelů.