Citigroup zřejmě odepíše miliardy dolarů

New York – Americká společnost Citigroup zveřejní v úterý čtvrtletní zprávu o ztrátách. Analytici očekávají, že výsledná ztráta bude velmi vysoká. Podle americké televizní stanice CNBC by mohla banka v rámci restrukturalizace odepsat až 24 miliard dolarů a propustit 20 tisíc zaměstnanců.

Citigroup zpočátku tvrdila, že odpisy špatných úvěrů budou v řádu několika málo miliard dolarů. V listopadu ale oznámila, že bude muset odepsat možná až 11 miliard dolarů. Situace na trhu se od té doby ještě výrazně zhoršila. Většina analytiků proto nyní čeká, že se ztráty vyšplhají na 15 až 20 miliard dolarů.

„Na výsledných číslech už moc nezáleží. Lidé chtějí vědět, jakým směrem se teď banka vydá,“ prohlásil podle agentury Reuters Michael Holland z investiční společnosti Holland & Co.

Banku Citigroup nyní vede nový ředitel Vikram Pandit, v jehož zájmu patrně bude odepsat co nejvíce špatných investic, aby se zbavil dědictví svého předchůdce Charlese Prince.

Citigroup se rovněž snaží zajistit si nový kapitál u investorů z Blízkého východu, možným zdrojem je saúdskoarabská královská rodina. Podle některých informací by banka mohla od více investorů získat 8 až 14 miliard dolarů (v přepočtu 140 až 245 miliard korun). Spekuluje se také o tom, že zastaví výplatu dividend, čímž by ušetřila asi deset miliard dolarů ročně.

Citigroup je největší společností poskytující finanční služby na světě. Zaměstnává přibližně 275 tisíc lidí, část z nich pracuje i v České republice.