Češi si polepší. Výplaty zvedne skoro polovina podniků

Praha – Téměř polovina firem v Česku má v plánu svým zaměstnancům v příštím roce zvednout mzdy. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory (HK) mezi pěti stovkami podniků. Tuzemská ekonomika je stabilnější, rostou tržby, a tím pádem je dost prostředků i na odměny a vyšší platy. Pouze nepatrné množství firem, pět procent, bude mzdy naopak snižovat.

„Z našeho průzkumu vzešlo, že zatímco v loňském roce počítalo s navýšením mezd 56 % velkých podniků, letos hodlá mzdy zaměstnancům zvýšit 76 % z nich,“ uvedl prezident HK Vladimír Dlouhý. Vyšší částky na výplatní pásce se přitom dočkají také zaměstnanci menších podniků, které ekonomická recese zasáhla nejvíc.

Platy by měly nejvíc růst zejména ve zpracovatelském průmyslu, ale i ve stavebnictví a službách. Ve výhledech, co do výše platů, jsou nejoptimističtější velké společnosti. Svým zaměstnancům přidají příští rok tři čtvrtiny z nich.

„Je to samozřejmě podnik od podniku, ale v průměru můžeme očekávat, že se mzdy budou zvyšovat o tři procenta,“ dodává Dlouhý. Podle odborníků je důvodem ustupující ekonomická recese, kdy se stále víc podniků snaží své zaměstnance lepším platem motivovat nebo si je udržet.

Platy se zvednou také zaměstnancům ve veřejné sféře. Od listopadu vzrostly mzdy ve veřejném sektoru o 3,5 %, v průměru o přibližně 650 korun. Od ledna si přilepší i lidé pracující ve zdravotnictví, hasiči a policisté. V jejich případě bylo schváleno pětiprocentní zvýšení. O čtyři procenta se zvedne plat lidem pracujícím v kultuře. 

Odměna nemusí být automaticky vyšší plat

Někde přitom motivací nemusí být hned vyšší mzda. Například ve firmě LIKO-S ve Slavkově u Brna dostávají zaměstnanci vedle fixního platu i podíl ze zisku. „Když tu zakázku udělají dřív a dosáhnou na tu kvalitu, tak si rozdělují větší peníze. Takže se může stát, že si pracovník vydělá třeba i o sto procent víc než minulý měsíc,“ říká předseda představenstva Libor Musil.

Jinde se zase rozdávají akcie. „Víme, že udržet skvělé lidi ve firmě je složité. Všem zaměstnancům, kteří jsou u nás na hlavní zaměstnanecký poměr, poskytujeme malý kousek vlastnictví naší firmy,“ uvádí Vít Horký, generální ředitel Brand Embassy. V případě této IT firmy se to zaměstnancům skutečně vyplatilo, protože jenom za letošní rok cena jejich akcií stoupla na pětinásobek.

Vánoční nebo novoroční večírek podle údajů HK pořádá 62 % oslovených podniků, to je o 3 % víc než loni. Nejčastějším místem jsou restaurace.

Co se týče jednorázových odměn na konci roku, 43 % firem vyplácí takovou sumu, která je nižší než měsíční výplata (to je o 9 % víc než loni). Odměny naopak nevyplatí 26 % podniků (to je pokles o 9 %). 

Z průzkumu také vyplynulo, že 45 % společností posílá dárky pouze významným klientům a obchodním partnerům a 6 % oslovených obdarovává všechny. 

Platy
Zdroj: ČT24

Lidí bez práce je méně, i tak se bude propouštět

Se zlepšujícím se stavem tuzemské ekonomiky se snižují také čísla nezaměstnanosti. Vypisují se stále nová místa, velké firmy najímají například brigádníky. I přesto se někde chystají své lidi propouštět, nejvíc v Moravskoslezském kraji.

Snižování stavu o přibližně 300 lidí plánuje například společnost OKD. „Už teď víme, že těžba bude nižší, a tomu se pochopitelně musí přizpůsobit i počet zaměstnanců,“ uvedl mluvčí podniku Marek Síbrt. 

"Nový hospodářský růst nebude taková selanka jako v předcházejícím desetiletí mezi roky 2003 a 2007, kdy rostli všichni. Tady to bude více selektivní a musíme se připravit na to, že některým firmám se dařit bude a některé na tom budou trochu složitěji," říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Nejnovější údaje Úřadu práce potvrzují, že hromadnou výpověď dostalo nejvíce lidí právě na severní Moravě, a to 300 z celkových 600. Nicméně počet samotných firem, které mají v úmyslu rozdávat výpovědi, klesl. Oproti loňskému říjnu jich je třikrát méně.

Počet nezaměstnaných je za poslední dobu na nejnižších číslech. „To je opravdu dobrá zpráva, ale já bych ji hodnotil velmi, velmi opatrně, protože teplé počasí drží dál sezonní práce,“ varuje prezident Svazu průmyslu Hanák.

Od Nového roku chce vláda svým akčním plánem snížit podnikatelům administrativu. Stát slibuje víc investic do infrastruktury či bytového fondu. A hodlá také podpořit firmy, které vyvážejí do zahraničí.