Kdo chce provozovat automaty, bude si muset vydražit licenci

Praha – O třetinu méně herních přístrojů a přísnější pravidla pro kasina, herny, ale i pro samotné hráče. S tím vším počítá nový loterijní zákon, jehož předlohu má Česká televize k dispozici. Vláda by měla normu projednat ještě do konce roku, platit by měla od ledna 2016. Stát třeba počítá s novým systémem udělování licencí pro provozovatele hazardu – budou se dražit, podobně jako emisní povolenky.

Události: Licence na automaty se budou dražit (zdroj: ČT24)

Do automatů a videoloterijních terminálů Češi každoročně naházejí téměř 66 miliard korun. Teď se ale počet přístrojů výrazně zredukuje. Ze současných zhruba 57 000 jich má za rok zbýt jenom 40 000. Přesně tolik licencí totiž stát na přístroje vydá a zájemci budou mít jedinou možnost jak je získat – dražbou. „Dražba bude probíhat elektronicky a budeme dražit licence po deseti kusech na deset technických zařízení,“ vysvětluje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Teprve ten, kdo vydraží licenci, bude moci požádat o povolení pro konkrétní adresu. S umístěním automatů však bude muset ještě souhlasit obec. A pokud například lidé v referendu rozhodnou, že hazard na svém území nechtějí, bude se muset majitel licence přestěhovat jinam.

Firmy jsou proti, starostové pro

Licence se mají dražit na dobu jednoho roku. To se hazardním firmám nelíbí. „Dovedete si představit, že pro zainvestované provozovny, které stály třeba desítky milionů, by si podnikatel měl znova kupovat právo a jen na jeden rok?“ ptá se Petr Vrzáň, prezident Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů, který proti větší regulaci odvětví dlouhodobě protestuje (více zde).

Naopak starostové návrh vítají. „Pokud by to bylo plošně řešeno zákonem, je to samozřejmě to nejlepší, co by mohlo přijít,“ říká Antonín Staněk (ČSSD), primátor Olomouce, kde se v pátek uskutečnilo místní referendum o hazardu. Bylo ale neplatné, protože přišlo pouhých 8 procent oprávněných voličů (potřeba bylo 35 procent). Většina hlasujících se nicméně vyslovila pro zákaz hazardu (více zde).

Bude-li vytlačen z obcí, mohl by se hazard přesunout třeba do příhraničních oblastí nebo velkých měst. Ministerstvo slibuje, že i tak bude pod kontrolou.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Automaty také zmizí z restaurací, barů a čerpacích stanic – zůstanou pouze v sázkových kancelářích, kasinech a hernách. Stát omezí i maximální výši sázky, stejně jako počet přístrojů. Herny budou moci mít minimálně 15, maximálně 30 automatů. Kasinům dovolí automatů víc, na každých třicet přístrojů budou ale muset provozovatelé zajistit alespoň čtyři stoly s živou hrou (podrobnosti o zákonu čtěte zde).

O zvláštní licenci si pak budou muset nově zažádat zahraniční internetové firmy, které v současnosti nabízejí Čechům sázky bez povolení. Pokud tak neučiní, stát jejich stránky zablokuje. „Předpokládáme legalizaci, regulaci a zdanění tohoto prostoru,“ prohlásil Závodský. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) způsobuje internetové sázení daňové úniky ve výši až jedné miliardy korun ročně.

ČÍSLA KOLEM HAZARDU

  • 123,9 mld. byla celková výše sázek v loňském roce (51,4 mld. připadlo na videoloterijní terminály)
  • 95,3 mld. se hráčům vrátilo na výhrách
  • 28,6 mld. připadlo provozovatelům (jen ve videoloterijních terminálech zůstalo přes 14 mld.)
  • 8 mld. odvedly hazardní firmy do veřejných rozpočtů

Nový zákon předpokládá i centrální monitorovací systém a registr samotných hráčů. Úřady tak budou mít přehled o sázkách a hrách na všech zařízeních v reálném čase. „Požadujeme, aby bylo znemožněno hrát osobám, které podle společenských konvencí hrát nemohou. Typicky jde o například člověka, který se podrobil léčbě závislosti. Takového by technické zařízení k tomu nemělo pustit,“ sdělil už dříve náměstek. Na hazardu je podle odborných studií v tuzemsku závislých až 80 000 lidí. Do léčebny se dostanou jen 3 procenta z nich.