Plán EU: Roamingové SMS za 2,60 Kč

Brusel - Na snížení cen volání roamingu se Evropská unie dohodla již dříve. Teď se pracuje na regulaci "drahoty" přeshraničních textových zpráv. Na zítřejším zasedání bude mít Evropská komise na stole návrh nových regulí pro ceny zpráv a datových služeb. V prvním případě navrhne strop ve výši 2,60 Kč (11 eurocentů), ve druhém euro za každý megabajt. Od návrhu je k platnosti regulace ještě dlouhý kus cesty.

Významnou roli pak v procesu schvalování bude zastávat Česká republika. Z toho, co už o návrzích proniklo na veřejnost, vyplývá, že komise chce, aby změny platily už od příštího léta. Česko se přitom v první půlce roku ujme předsednických otěží v EU. To znamená, že bude debatu do značné míry řídit a hledat potřebné kompromisy mezi jednotlivými státy.

Největší diskuze se mezi odbornou veřejností strhává nad případnou regulací datových služeb. Z některých stran zaznívají hlasy upozorňující, že jde o teprve se rozvíjející část trhu, a že by to mohlo mít neblahé dopady na další rozvoj. GSM Association, což je sdružení zahrnující asi 750 mobilních operátorů na světě, zvažované návrhy kritizuje. Jeden z jeho šéfů Tom Phillips řekl, že stanovení takovéto ceny je pro tuto novou službu příliš rychlé. Podotkl, že ceny by šly dolů i tak, díky konkurenci mezi firmami.

Stejně argumentovali operátoři i tehdy, kdy je Komise donutila snížit ceny volání. Naopak zákazníci regulaci jistě vítají. Ta předchozí Čechům přinesla volání z EU o zhruba 3,50 korun levnější na asi 13 korun za minutu a zároveň o dvě koruny na šest klesly poplatky za příchozí hovory.