Vláda chce do konce roku projednat odkoupení nádražních budov

Praha - Převod významné části majetku Českých drah (ČD) pod Správu železniční dopravní cesty chce vláda začít řešit ještě do konce letošního roku. Se záměrem, který se týká především nádražních budov, dnes seznámil novináře premiér Bohuslav Sobotka po jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem a šéfem ČD Pavlem Krtkem. Hodnota majetku by se měla pohybovat od jednotek po desítky miliard korun.

Podle premiéra je převod nádraží a výnos z něj důležitým prvkem stabilizace státní akciové společnosti. Dodatečně by měla prodej schvalovat Evropská komise, která posoudí, zda nejde o nedovolenou podporu. Tou je převod majetku podle soukromých dopravců.

Podle posudků, které si nechalo ministerstvo vypracovat ještě za vedení Antonína Prachaře, připadala v úvahu cena 4 až 6 miliard. České dráhy chtěly z peněz získaných prodejem nádraží financovat obnovu vozového parku, zejména nákup netrakčních jednotek Railjet, ale nakonec se kvůli pořizování nových vlaků významně zadlužily.

K tomu, aby byl převod nádraží schválen Evropskou komisí, nabádal ministerstvo dopravy předseda představenstva RegioJetu Radim Jančura. Ten pohrozil, že v opačném případě zažaluje stát kvůli obdobnému převodu, který proběhl již v roce 2008. SŽDC při něm od Českých drah získala dopravní cestu, jejímž správcem je – tedy koleje, nástupiště a další součásti tzv. mrtvé dopravní cesty.

ČD dostaly za infrastrukturu 12 miliard korun, podle Jančury to bylo výrazně více, než dostat měly. „Cíl je, aby České dráhy musely vrátit 7 miliard, což je cena vyšší, než byla opravdová tržní cena daného majetku,“ řekl Radim Jančura.

Převod nádraží na SŽDC patří mezi hlavní úkoly předsedy představenstva Českých drah Pavla Krtka, který se vedení dopravce ujal minulý měsíc.