Slovensko vypoví smlouvu o pronájmu vodní elektrárny Gabčíkovo

Bratislava – Slovenská vláda se rozhodla vypovědět společnosti Slovenské elektrárny, kterou ovládá italský koncern Enel, smlouvu o dlouhodobém pronájmu největší vodní elektrárny v zemi Gabčíkovo. Oznámil to slovenský premiér Robert Fico. Podnik podle něj porušuje smlouvu o provozování tohoto vodního díla. Slovenské elektrárny premiérovy výtky odmítly.

Vypovězení smlouvy oznámil Fico v době, kdy zadlužený Enel dostal nabídky investorů na koupi jeho 66procentního podílu ve Slovenských elektrárnách. Uchází se o něj česká energetická společnost ČEZ (více zde) a konsorcium slovenské rafinerie Slovnaft a maďarského energetického podniku MVM Group (více zde).

„Myslíme si, že máme právo tuto smlouvu vypovědět. Myslíme si, že jakékoliv pokusy italské společnosti Enel o náhradu škody budou neúspěšné,“ prohlásil Fico. Rozhodnutí vypovědět pronájem státem vlastněné elektrárny zdůvodnil mimo jiné tím, že podnik odmítá poskytovat údaje o hospodaření elektrárny a prý nepředložil ani plány její generální opravy.

Slovenské elektrárny získaly vodní dílo Gabčíkovo na řece Dunaj k 30letému pronájmu během privatizace podniku v roce 2006. Podle Fica na něm za osm let vydělaly 340 milionů eur. Podnik má dle smlouvy nárok na 35 procent příjmů, zbytek připadá státu. Instalovaný výkon elektrárny činí 720 megawattů.

Ve svém posledním vyjádření ze srpna letošního roku Slovenské elektrárny tvrdily, že plní všechny povinnosti vyplývající ze smlouvy o provozu elektrárny Gabčíkovo. Nyní svůj postoj zopakovaly. „Opětovně zdůrazňujeme, že jsme vždy jednali v souladu s požadavky a dohodami managementu elektrárny. Očekáváme oficiální oznámení výpovědi a nevylučujeme, že podnikneme právní kroky na ochranu našich práv,“ reagovala společnost.

Slovenské elektrárny trápí hlavně dostavba Mochovců

Levicový kabinet měl s italským koncernem spory už dříve. V roce 2007 (za první Ficovy vlády) Slovensko podalo žalobu na určení neplatnosti smlouvy o provozu elektrárny Gabčíkovo. Soudy ve sporu dosud nerozhodly. Další spory státu a energetické firmy se týkají dostavby jaderné elektrárny v Mochovcích, která se neustále zpožďuje a prodražuje.

Od dalšího směřování tohoto projektu se bude zřejmě odvíjet i částka, kterou Enel za svůj dvoutřetinový podíl dostane. Koupil jej před osmi lety za 840 milionů eur (podle současného kurzu přes 23 miliard korun). Analytik Patria Direct Tomáš Sýkora odhadl současnou cenu podílu na zhruba jednu miliardu eur (27,7 miliardy korun).

Jaderná elektrárna Mochovce
Zdroj: Jan Koller/ČTK

„Když do úvah o ceně zahrneme i nové bloky v Mochovcích, bez jakýchkoliv záruk a garantované výkupní ceny, hodnota nabízeného podílu může spadnout jen na několik set milionů eur,“ dodal Sýkora.

„ČEZ určitě nevstoupí do obchodu bez toho, aby za dostavbu Mochovců nesl finanční záruky slovenský stát nebo byl celý projekt ze Slovenských elektráren vyčleněn,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Nové bloky by měly být uvedeny do provozu v letech 2016 až 2017. Že by slovenský stát garantoval výkupní cenu elektřiny vyrobené v Mochovcích, před dvěma týdny premiér Fico odmítl. Podle něj to představuje obrovské riziko.

V minulosti se spekulovalo o tom, že právě stát by mohl být jedním ze zájemců o koupi většinového podílu ve Slovenských elektrárnách. Třetinu akcií už ostatně vlastní (čtěte víc). Podle agentury Reuters ale vláda předběžnou nabídku Enelu nepředložila.