Za Acylpyrin si nachlazení připlatí už od nového roku

Pardubice – Acylpyrin patří v Česku mezi nejprodávanější léky proti chřipce. Čeká ho však zdražení, už zanedlouho bude stát o šest korun víc. Oznámila to pardubická společnost Herbacos Recordati, která jej vyrábí. Jedná se ale o výjimku, další podobné medikamenty jako Aspirin či Paralen zdražení nechystají.

Acylpyrin zdraží o 6 korun (zdroj: ČT24)

Klíčovou složkou léků proti chřipce je kyselina acetylsalicylová. A právě ona je důvod, proč nachlazení lidé sáhnou hlouběji do kapsy – dochází totiž k jejímu zdražení. „Z tohoto důvodu jsme se snažili účinnou látkou předzásobit a minimalizovat dopad na konečného spotřebitele. Bohužel nyní už jsme nuceni nakupovat tuto surovinu za vyšší cenu, a došlo tedy k avizovanému zdražení,“ připomněla spotřebitelům Radka Nečasová, mluvčí společnosti Herbacos Recordati.

Kyselina acetylsalicylová se používá taky v Aspirinu nebo Anopyrinu. Výrobci těchto léků ale větší zdražení v nejbližší době nehlásí, protože ceny upravují průběžně.

Lékárny jsou na změny cen připraveny, protože se pravidelně (někdy i v rámci jednotlivých dodávek po sobě) cena léčiv mění. Pacientů se zdražení dotkne až ve chvíli, kdy lékárny vyprodají staré zásoby. Reálně si tak za Acylpyrin připlatí až na začátku nového roku.