OPEC produkci ropy neomezí, i přes současný propad cen

Vídeň – Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) svou těžbu ani přes letošní prudký pokles cen omezovat nebude. Po dnešním jednání to oznámil saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí a potvrdili to i další delegáti. Ceny ropy ztratily od června kvůli přetlaku nabídky na světovém trhu asi třetinu hodnoty a snížení produkce v rámci OPEC by jejich propad mohlo podle analytiků zastavit. Po dnešku naopak propad cen ropy pokračuje.

Dnešní rozhodnutí se po zprávách z předběžných jednání už vesměs očekávalo. Ceny ropy prudce klesaly už před oznámením výsledku a po zprávě se jejich propad prohloubil. Americká lehká ropa West Texas Intermediate zlevnila téměř o šest dolarů na 67,75 dolaru za barel. Dostala se tak na nejnižší úroveň od května 2010. Cena severomořské ropy Brent klesla dokonce o 6,5 dolaru na čtyřleté minimum 71,25 dolaru za barel. Později však ceny obou druhů ropy část ztrát smazaly.

OPEC zachová svůj limit těžby ropy na současné úrovni 30 milionů barelů denně, který ale skutečná produkce jeho členů výrazně překračuje. Proti omezení produkce se stavěla zejména Saúdská Arábie, která je nejvlivnějším členem kartelu a největším vývozcem ropy na světě.   

Cena má prý ještě klesnout, aby se nevyplatila břidlicová těžba

Za letošním poklesem cen ropy stojí zejména vysoká nabídka na trhu v důsledku rozmachu těžby z břidlicových ložisek v USA. Podle analytiků je cílem Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu zastavit prudký růst těžby ropy v USA tím, že ceny spadnou pod úroveň, kde se už těžba z břidlic nevyplatí. To by ukončilo současný přebytek nabídky na trhu a začalo táhnout ceny opět vzhůru.   

Experti podle agentury AP odhadují, že těžba z břidlic přestává být ekonomická kolem 60 dolarů za barel (u americké lehké ropy). Zatímco ale bohaté arabské země mohou cenovou válku díky vysokým devizovým rezervám snadno vydržet, podstatně hůře na tom budou chudší členové OPEC, jako je Alžírsko nebo Venezuela.

Značný vliv může mít i další propad cen, podle analytiků zejména na Rusko, které členem kartelu OPEC není. Moskva už vyčíslila roční ztrátu kvůli ceně ropy na 100 miliard dolarů. Kvůli zhoršující se situaci na trhu tento týden jednalo Rusko se Saudskou Arábií: Obě země odmítají omezení tězby. „Cena by měla být určována na trhu, kde hraje rozhodující roli nabídka a poptávka. My a naši saúdští partneři jsme proti, aby trh ovlivňovaly geopolitické plány,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Analytici očekávají další pokles cen ropy (zdroj: ČT24)

Analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček v Ekonomice ČT24 upozornil, že podle odhadů bude mít nízká cena ropy na Rusko dvojnásobně větší efekt než americké či evropské sankce. „Na druhou stranu však ruský rubl v posledních měsících značně oslabuje, což pokles cen ropy vyrovnává.“  

„Interpretujeme to tak, že Saúdská Arábie prodala myšlenku, že ceny ropy musejí na chvíli jít ještě níže s minimem na 60 dolarech za barel, aby v budoucích letech bylo více stability při ceně 80 dolarů a více,“ řekl agentuře Reuters Olivier Jakob ze švýcarské konzultační společnosti Petromatrix. „Mělo by být v zájmu členů OPEC žít po určitou dobu s nižšími cenami, aby zpomalili nové projekty v USA,“ dodal.

Podle Jiřího Tylečka jsou nižší ceny ropy a obecně energií velkým stimulem pro ekonomiku: „Čili může to pomoci nastartovat globální ekonomiku, které měla v posledních čtvrtletích tendenci zpomalovat. Nízká cena ropy by mohla pomoci i zadluženým státům na jihu EU,“ dodává Tyleček.