Kvůli ptačí chřipce zakázala Ukrajina dovoz drůbeže ze tří zemí EU

Kyjev – Ukrajina zakázala dovoz drůbeže a drůbežího masa z Británie, Německa a Nizozemska kvůli ptačí chřipce, která se v těchto zemích v poslední době objevila. „Zákaz bude platit do té doby, než mezinárodní kontrolní orgán oznámí, že v těchto třech zemích už ptačí chřipka není,“ sdělila ukrajinská veterinární inspekce s tím, že Ukrajina z uvedených států dováží ročně jen malé množství drůbeže a drůbežího masa.

Po Německu a Nizozemsku oznámila v pondělí i Británie výskyt nákazy kmenem ptačí chřipky, který je smrtelně nebezpečný pro lidi. Riziko infikování lidí zjištěným virem H5N8 je však podle zdravotníků malé. Člověk se může případně nakazit jen velmi úzkým kontaktem s nemocnými ptáky, přenos viru přímo mezi lidmi zatím nebyl prokázán, a proto jsou případy onemocnění lidí ptačí chřipkou ojedinělé.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) za období od roku 2003 do 2. října 2014 oznámilo 16 zemí celkem 668 laboratorně potvrzených případů infikování člověka ptačí chřipkou. Na nemoc v tomto časovém úseku zemřelo 393 osob.

Přenos ptačí chřipky do Česka je nepravděpodobný

Riziko infikování lidí v České republice zjištěným virem H5N8 je však podle zdravotníků malé. „Riziko vyloučit nelze,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Chřipka by se mohla přenést prostřednictvím tažných volně žijících ptáků,“ řekl Duben s tím, že obranou jsou kryté chovy drůbeže. „Je to nemoc zvířat,“ upozornil Duben na to, že riziko přenosu na člověka je velice malé.

Duben: Přenos do Česka je nepravděpodobný (zdroj: ČT24)