Pražská burza dnes roste nejrychleji za dva týdny

Praha – Pražská burza vstoupila do nového týdne po pondělním svátku růstem, který je nejvyšší za uplynulé dva týdny. Nejlépe na tom jsou akcie Erste Bank, které už poskočily o víc než 3 procenta. V závěsu jsou třeba O2, CETV nebo Komerční banka. Naopak ztrácí tabáková společnost Philip Morris a výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens.

Pegas Nonwovens na burze ztrácí (zdroj: ČT24)

S podivem zůstává dnešní vývoj u Vienna Insurance Group. Její centrála totiž ohlásila růst zisků za poslední čtvrtletí o víc než 30 procent, přesto je ale dnes společnost na pražské burze několik desetin v minusu.

V podobné situaci se ocitl také znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, který vydal dluhopisy za 2,5 miliardy korun, aby měl peníze na splácení bankovních půjček a další rozvoj firmy. Ta je však už dnes v půlprocentní ztrátě.

„Pegas Nonwovens investoval v posledních letech do výstavby nové výrobní linky v Egyptě a to firmu stálo dost peněz. Zadlužení dosahovalo v polovině roku ke čtyřem miliardám korun. Společnost už nechtěla prohlubovat své bankovní úvěry a poprvé proto zvolila tuto formu střednědobého financování,“ říká redaktor ČT Pavel Cyprich.

Výsledek pro celou pražskou burzu je však zatím pozitivní. Index PX je v plusu necelé jedno procento. Podobně jsou na tom také akciové trhy na západ od Česka, které táhnou vzhůru díky dobrým výsledkům hlavně automobilky. Naopak trochu obavy vyvolává kondice leteckých společností.

Také česká měna otevřela týden mírně silnější. Podle serveru Patria Online byla koruna vůči euru v 11:25 proti pátku o tři haléře silnější a obchodovala se na úrovni 27,67 Kč/EUR, k dolaru posílila o 13 haléřů na 22,07 Kč/USD.

Vydáno pod