Pětina seniorů využívá mobilní aplikace a internet naplno

Praha – Moderní technologie jsou sice ve většině případů stále doménou mladších ročníků, průzkum pro virtuálního operátora Sazkamobil ale ukázal, že senioři v jejich používání také úplně nezaostávají. Společnost NMS Market Research zjistila, že staří lidé nejen volají, píší sms zprávy, mobilním telefonem ale také fotí, používají funkce budík i kalendář a celá pětina z nich dokonce používá mobilní aplikace a internet.

Pětina seniorů využívá mobilní aplikace a internet naplno (zdroj: ČT24)

Většina seniorů využívá mobil ke spojení s rodinou, poté až s přáteli, vyplývá z průzkumu. Ten proběhl mezi občany ve věkovém rozmezí 60–75 let.

Rodinný terapeut Lucián Kantor zdůrazňuje, že se rodina 21. století rozvolnila, děti se často stěhují do větších měst za prací, kdežto důchodci zůstávají v menších lokalitách, a proto jim telefon poslouží v komunikaci. V současné době posilují rodinné vazby, a tudíž se je senioři žijící v moderní komunitě mnohdy zkrátka museli naučit používat.

Preferenční prst

Každá z generací používá pod vlivem moderních technologií jiný „preferenční prst“. Nejstarší senioři byli zvyklí vytáčet čísla na klasickém telefonu, proto nejčastěji používají ukazováček. Střední generaci už zasáhly první mobilní telefony s tlačítkovou klávesnicí, na níž psali SMS zprávy palcem. Dnešní mládež však díky chytrým dotykovým přístrojům už používá většinu prstů.

U moderních technologií – a nezáleží na tom, zdali se jedná o počítač, tablet či telefon – je pro seniory klíčová přehlednost. Chytré telefony s velkým množstvím aplikací sice tuto funkci mnohdy neplní, paradoxně se jim ale lépe ovládají, protože fungují na intuitivní bázi jednoduchých gest. Staří se nejsnáze učí např. hraním na tabletu se svými vnoučaty. Podle terapeuta Kantora pak totiž nemají pocit selhání ani netrpělivosti a tím pádem ani frustrace z něčeho nového.

Senioři a technologie
Zdroj: ČT24

Na trhu už nějakou dobu existují mobily pro seniory, které počítají se zjednodušenými funkcemi kvůli ztrátě kognitivních schopností. Vyzvánění je hlasitější, ovládání jednoduché a displej větší. U chytrých telefonů se žádná firma tímto směrem ještě ubírat nezačala. Je to škoda, míní Kantor. Za pár let se totiž stane seniorem někdo, kdo už o technologiích povědomí má a snáze se jim přizpůsobuje.