Do nových jaderných bloků by měli investovat i dodavatelé, míní Sobotka

Praha/Bratislava – Na rozšíření českých jaderných elektráren se pravděpodobně budou muset finančně podílet dodavatelé technologií. Ve speciálním vydání Otázek Václava Moravce z Bratislavy to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vlastník elektráren ČEZ, v němž stát drží majoritní podíl, podle něj sám stavbu nových jaderných bloků neufinancuje. O dalším rozvoji jaderné energetiky by vláda měla rozhodnout na přelomu roku.

Sobotka nastínil v polední debatě celkem tři varianty, jak financovat dostavbu českých jaderných elektráren. „Teď je otázka, kdo ty investice poskytne. Jestli je poskytne jenom ČEZ, což se zdá, že nebude stačit, jestli je poskytne případný dodavatel technologií – to je jedna z možných variant – anebo jestli bude potřeba nějaká participace státu,“ řekl premiér. „Ale my jsme odmítli dát garance, které by se týkaly výkupních cen elektřiny. Znamenaly by příliš velké riziko pro budoucí výdaje státního rozpočtu,“ dodal obratem.

Právě negativní postoj kabinetu k zajištění výkupních cen elektřiny na jaře přiměl vedení státní energetické společnosti ČEZ, aby zrušila tendr na výstavbu dvou nových bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Firma zatím novou soutěž nepřipravuje; čeká na rozhodnutí vlády o státní energetické koncepci. To by mělo přijít na přelomu roku.

Plán rozvoje jaderné energetiky zřejmě kabinet přehodnotí – podle posledních prohlášení vládních činitelů se zdá, že místo dvou bloků v Temelíně vznikne v jihočeské elektrárně pouze jeden blok. Ten druhý se místo toho postaví v Dukovanech. Kolik to bude stát, není jasné. Cena dostavby dvou temelínských bloků se odhadovala mezi 200 a 300 miliardami.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

Zrušeného výběrového řízení na dostavbu Temelína se účastnilo česko-ruské Konsorcium MIR.1200, americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva. V debatách o novém tendru nyní politici zmiňují možnou účast také korejských, čínských nebo japonských společností.

Zájem dostavět své jaderné elektrárny mají také sousední Slováci – aktuálně budují třetí a čtvrtý blok v Mochovcích. A pokračuje příprava dokumentace k výstavbě nového bloku v Jaslovských Bohunicích. Stejně jako český premiér i slovenský předseda vlády Robert Fico nicméně neplánuje, že by stát garantoval výkupní cenu energie z rozšířených elektráren. „To je obrovské riziko. Toto vůbec není cesta,“ prohlásil Fico v ČT.