Pražská burza stoupla nejvíce za 15 let a evropské akcie rostly nejrychleji v historii

Praha - Burza cenných papírů Praha dnes zažila téměř nejsilnější růst ve své novodobé historii. Odrazila se z tříletého dna, kam spadla zejména vlivem celosvětové finanční paniky. Posilovaly hlavně finanční tituly, ovšem nejvíce získávali developeři. Orco, které v minulých dnech dramaticky ztrácelo, dnes posílilo o nevídaných 26,74 procenta. Hlavní burzovní index PX zakončil den výše o 11,73 procenta na hodnotě 1316,2. Dařilo se i zahraničním trhům. Vůbec nejrychleji za dobu své existence dnes rostl panevropský index FTSEurofirst 300, který si připsal 8,26 procenta.

Existují signály, že by nemuselo jít o ojedinělý výkyv. Dnešní posílení by mohlo mít ráz trvalejšího trendu, jelikož se v zelených číslech obchodovaly i futures. Obnovení nákupů makléřské domy vesměs předpokládaly. „Český trh by dnes měl zažít velkou rallye poté, co americká vláda zveřejnila svůj plán na záchranu,“ uvedl ráno Ronald Schubert ze společnosti Patria Finance.

Nejvíce vzali investoři útokem akcie Erste Group Bank, jejichž cena se po posílení o 19,29 procenta vyhoupla vysoko přes 1 000 korun. Přes patnáct procent získala Komerční banka a téměř dvanáct procent Unipetrol. Ztráty minulých dnů doháněly developerské společnosti. Akcie ECM korigovaly o 13,82 procenta, Orco posílilo o celých 26,74 procenta na 427,1 za akcii.

Ožily i světové trhy 

České akcie se naladily na optimistickou vlnu, která se na trzích rozlila po zveřejnění krizových plánů americké vlády. Podle nich by mohla vzniknout organizace, na níž by se převedly špatné dluhy bank. Akcie v USA podle indexu Dow Jones vykázaly nejvyšší denní nárůst v procentech od října 2002.

Vůbec nejrychlejším tempem v historii dnes rostly evropské akcie. Panevropský index FTSEurofirst si připsal 8,26 procenta na na 1151,49 bodu.

Znovu zastaveno muselo být obchodování na moskevské burze. Důvod však byl přesně opačný než v předchozích dnech. Zatímco ve středu a ve čtvrtek se v Moskvě s cennými papíry neobchodovalo kvůli jejich silnému propadu, dnes burzu zavřel náhlý nárůst o téměř 29 procent.

Podrobné informace o akciových trzích můžete najít zde na portálu ČT24.