České firmy na rozdíl od těch světových vidí budoucnost optimističtěji

Praha – Manažeři českých firem věří domácí ekonomice výrazně více než před rokem, oproti svým kolegům ze světa tak vidí vývoj hospodářství o něco optimističtěji. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu poradenské firmy EY Barometr investiční důvěry. Počet podniků, podle kterých se stav české ekonomiky zlepšuje, vzrostl za poslední rok na dvojnásobek.

Zároveň s tím se výrazně zvýšila také důvěra v lepší dostupnost úvěrů a zvyšování zisků. „Zatímco oslovení manažeři ze zemí eurozóny a Velké Británie hodnotí vývoj v průzkumu sledovaných ekonomických faktorů mnohdy nejednoznačně, jejich čeští kolegové jsou v hodnocení pozitivnější,“ uvedl vedoucí partner transakčního poradenství EY ve střední a jihovýchodní Evropě Vladislav Severa.

  • „Roste zisk, loni zhruba o polovinu, letos o další polovinu,“ říká Ladislav Šimek, prezident Aero Vodochody.
  • „Tržby rostou meziročně o deset procent,“ dodává Vilém Šulc, spolumajitel firmy Trevos.
  • „Celkem v téhle výrobní hale našlo práci 69 zaměstnanců,“ doplňuje Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren.

Podle průzkumu EY je 58 % českých manažerů přesvědčeno, že domácí hospodářská situace se zlepšuje, před rokem jich byla pouze čtvrtina. Výrazný nárůst důvěry podniků v tuzemskou ekonomiku je dán pozitivním vývojem většiny základních ekonomických ukazatelů. V celosvětovém měřítku hodnotí současný stav ekonomiky pozitivně 53 % respondentů, to ovšem ve srovnání s loňským říjnem znamená pokles.

Čeští manažeři věří tuzemské ekonomice (zdroj: ČT24)

Optimističtější nálada v ekonomice jde ruku v ruce také se zlepšením situace na trhu práce. Přibližně 58 % dotazovaných českých manažerů plánuje během jednoho roku vytvořit nová pracovní místa a nabírat nové talenty. „Za poslední rok tady tak optimistický signál pro zaměstnanost nebyl,“ dodává Sekera. V globálním měřítku má tento záměr pouze 52 % podniků. Naopak počet oslovených firem, které plánují snižování stavu zaměstnanců, klesl v Česku i na globální úrovni ze 17 procent v dubnu na 11 procent v ČR a na sedm procent celosvětově.

„Pozitivní pohled podnikatelů na ekonomiku znamená, že budou zřejmě schopni a ochotni podstupovat více rizika, expandovat na nové trhy,“ doplňuje Severa. 

O růstu zisků je v českém prostředí přesvědčeno 64 % manažerů, na globální úrovni je to dokonce rekordních 77 %. Na 56 % českých společností (37 % celosvětově) se domnívá, že největším ekonomickým rizikem pro jejich podnik bude zvýšení globální politické nestability. Ta je jediný indikátor, u něhož došlo za poslední půlrok k růstu v ČR i na globální úrovni, což je důsledkem napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a pokračujícího konfliktu na Blízkém východě.

Naopak jako menší riziko se manažerům oproti dubnu jeví strukturální reformy eurozóny, zpomalení růstu klíčových ekonomik a inflace. „Dobrou zprávou je, že boj o přežití už není hlavním cílem pro žádnou z oslovených českých společností a na globální úrovni považuje přežití za hlavní cíl své společnosti jen procento respondentů,“ doplnil senior konzultant oddělení transakčního poradenství EY v ČR Jaroslav Zelenka.

EY provedla průzkum v září 2014 mezi více než 1 600 vedoucími pracovníky firem z 62 zemí světa včetně 90 generálních a finančních ředitelů z ČR.

Vydáno pod