Exekucí přibývá. Každý pátý Čech se někdy zadlužil

Praha – Neschopnost platit běžné platby a následná půjčka, po které mnohdy naskakují další a další pokuty za její nesplácení - do takové situace se během života dostal každý pátý Čech. Ty nejvážnější případy pak končí exekucí a soudem. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEN MARK v rámci takzvaného Dne bez dluhů.

Tento den sice připadá až na sobotu, ale už dnes radili odborníci přímo v terénu hlavně velkých měst, jak se vyhnout nebezpečným půjčkám. Důvodem je totiž po dvouletém poklesu opětovný nárůst exekucí. Podle údajů ministerstva spravedlnosti jich bylo letos v říjnu oznámeno o 102 tisíc více než loni touhle dobou. Znamená to nárůst až o 18 procent.

Přitom vše může začít nevinně jako v případě jednoho dlužníka z Prahy. Do dluhů se původně dostal za neplacení jízdného u Dopravního podniku, k tomu se ale přidávaly další dluhy, až mu nakonec se splacením zhruba 200 tisíc pomohla rodina. A právě u ní hledá pomoc většina Čechů. Nejčastěji u partnera (74 %), rodičů (51 %) nebo u sourozenců (41 %).

Přiznat problémy i nejbližším ale bývá obtížné. „Je lepší se na to podívat hned, otevřít si plně karty a důvěřovat si i v těch horších věcech,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni. A právě k tomu má sloužit i Den bez dluhů, jehož cílem je pomoct lidem, aby se o svých dluhových problémech nebáli komunikovat. Ode dneška do soboty se mohou dlužníci zdarma poradit u specializovaných stánků na šesti vlakových nádražích velkých měst.

Od dvou do šesti hodin odpoledne od dneška do soboty najdou lidé odborníky na dluhy v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové a Ústí nad Labem. V sobotu pak už od osmi ráno, a to a navíc i v historické tramvaji, která bude projíždět centrem Olomouce.

Lidé, na které se všude valí reklamy často i na pofidérní půjčky, si poměrně často nedokáží podmínky půjčky správně propočítat, a dostávají se tak do bludného dluhového kruhu, kdy jedním úvěrem splácí ten druhý. Nejtypičtějším dlužníkem je muž ve středním věku.

Nejvíce případů zabavení majetku evidují úřady ve velkých městech a přímo v Praze žijí i rekordmani co do počtu exekucí. Třetí místo má muž, proti kterému je vedeno 185 řízení, předchází ho druhý s 233 a pomyslný vítěz má na kontě ještě o čtyři exekuce více.

Mezi firmami vedou dopravci. Proti jednomu ze středních Čech je vedeno 106 exekucí, druhý podnik, tentokrát z Plzeňska, jich nashromáždil 109 a spediční společnost z Prahy 161. Její jednatel Stanislav Koťátko dnes dopoledne stanul před soudem. Nebyla to ale jeho první zkušenost – Městský soud v Praze ho už jednou odsoudil na deset let za vyslání tří kurýrů pro kokain do Ekvádoru.

„Ani potom, co rozhodl, ať už Nejvyšší soud, nebo Ústavní soud, rozhodně nezazvonil na brány věznice sám, ale musel být eskortován z Dominikánské republiky,“ popisuje Jan Kadlec, předseda soudního senátu. Tam tehdy našel úkryt i před věřiteli svých firem, kteří mají jen nepatrnou naději, že se jim jejich peníze vrátí. „V podstatě platí pravidlo: Čím více exekucí na dlužníka je nařízeno, tím rapidně klesá možnost věřitele domoci se svých pohledávek,“ potvrzuje právnička Tereza Jelínková

Není výjimkou, že společnosti své dluhy kumulují, a když potom přijde exekuce, je firma už v podstatě bez majetku. I proto by Exekutorská komora chtěla, aby za dluhy těchto podniků byli zodpovědní jejich společníci. Hlavně dopravních firem, které nikdy nesplatí své dluhy, jsou totiž desítky.