Americké akcie po úvahách o státní podpoře silně vzrostly

New York - Nálada na amerických burzách se ve čtvrtek zcela změnila a akcie vyskočily výrazně nahoru. Investoři totiž přivítali zprávu, že by federální vláda Spojených států mohla vytvořit organizaci, na níž by se převedly špatné dluhy bank. Oživení na Wall Street se přelilo i na evropské a asijské trhy. Zvěsti o plánované vládní pomoci ale také zmírnily zájem investorů o opatrné investice jako vládní dluhopisy, jelikož by podle odhadů takový krok mohl daňové poplatníky stát až 2 biliony dolarů. Po opatrných investicích, jako třeba dluhopisech, přitom tento týden byla největší poptávka.

Jak se odrazit ode dna, předvedly hlavní akciové indexy. Dow Jones za čtvrtek vyskočil o 3,86 procenta, když navýšil o 410,03 bodu na 11 019,69 bodu. Proti minimu téhož dne vzrostl o 560 bodů a byl to jeho nejvyšší denní procentuální nárůst od října 2002. Proti minulému pátku má ale index stále ztrátu 400 bodů, protože výrazně padal v pondělí a ve středu. Další index Nasdaq Composite vyskočil o 4,78 procenta na 2199,10 bodu a zaznamenal tak jeden z nejvyšších zisků historie.


Náladu na trhu zcela obrátila zpráva, že ministr financí Henry Paulson zvažuje vytvoření nástroje, jakým byla za úvěrové krize na konci 80. let Resolution Trust Corp. Zachmuření investoři začali jásat v naději, že by zásah federálních úřadů mohl odvést z finančního sektoru špatné hypoteční dluhy, které připravují o kapitál finanční společnosti jako Bear Stearns a Lehman Brothers.

George W. Bush, prezident USA:

„Federální vláda přijala v minulých dnech řadu opatření, která by měla situaci zlepšit.“


Paulson po setkání s kongresmany prohlásil, že je zapotřebí přijmout nové zákony, které by se vypořádaly s kořeny krize, kterými jsou podle něj poklesy cen nemovitostí. Jednou z možností je donutit věřitele, aby přepočítali problémovým dlužníkům jejich hypotéky.

Druhou možností je vytvoření zmiňované vládní agentury, to by ovšem podle odhadů stálo rozpočet až 2 biliony dolarů. Ozývají se také hlasy, že by taková institucionální pomoc byla příliš pomalá. Viceguvernér České národní banky po systémovém řešení volá. Pouhým naléváním peněz v zájmu likvidity totiž podle něj získávají trhy jen čas na rozmyšlenou.

Trh hltá příznivé zprávy 

„Zásah vlády proti rizikům nynější finanční krize je naprosto nezbytný“, prohlásil americký prezident George Bush. Krizi finančního systému prezident označil za klíčovou chvíli pro celou americkou ekonomiku. Vláda nyní dopracovává plán masivní podpory finančního systému a chce jednat s Kongresem o jeho urychleném přijetí. Doposud byly zveřejněny jen ty nejhrubější plány finanční podpory. Ovšem investoři pozitivně reagovali jen na to, že se o takové pomoci jedná.

Obavy ze zamoření finančního systému špatnými dluhy táhly v posledních dnech finanční trhy dolů a vedly ke značnému kolísání na burzách. Obchodníci připomínají, že klesající trh je velmi citlivý na příznivé zprávy.

Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán:

„Nejedná se o krizi všech finančních aktiv. Některá aktiva jdou nahoru, některá dolů. Tak, jak to chodí vždycky.“


Americká měna díky chystanému Paulsonovu návrhu a rostoucím akciím vzrostla vůči jenu a posilovala z minim vůči euru. Dolar nakonec stoupl o procento na 105,36 JPY a euro posílilo o 1,2 procenta na 151,22 JPY. Vůči dolaru kurz evropské měny stoupl o 0,3 procenta na 1,4345 dolarů. Zvěsti pomohly také světovým akciím, šanghajská burza posílila o 9,5 procenta a moskevská dokonce o 12,5 procenta. Předcházející dny se na ní přitom vůbec neobchodovalo. Tamní obchodování muselo být paradoxně přerušeno i dnes, a to kvůli přílišnému růstu.

Vydáno pod