Hospodářská komora: Menší podniky si polepší

Praha – Malé a střední podnikání čeká toto pololetí lepší výhled ekonomické situace, vyplývá to ze zářijového průzkumu barometru Hospodářské komory, který se dvakrát ročně zaměřuje právě na stav a náladu malých a středních firem. Lepší ekonomickou situaci očekává až 37 procent z nich, zatímco v březnovém průzkumu byl jejich podíl 30,5 procenta.

Hlavní ukazatel hodnocení celkové ekonomické situace za minulé pololetí stoupl ze 34,8 procenta na 38,6 procenta. Naproti tomu negativně se o vývoji své ekonomické situace v průzkumu vyjádřilo 18,9 procenta podniků, zatímco v březnu jich bylo 24,3 procenta. Ukazatel tak vykazuje nejlepší výsledek od vypuknutí hospodářské krize.

Pozitivní výsledky za předchozí období podle dílčích ukazatelů nevykazují již jen výrobní podniky, které jsou často zaměřené na export a byly dosavadními tahouny růstu, ale přicházejí i od firem z oblastí stavebnictví a služeb pro domácnosti.

  • Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST„Spíše se domnívám, že přijde trochu vystřízlivění, a to z toho důvodu, že naši obchodní partneři z eurozóny si procházejí těžkým obdobím. Například průmysl ve Francii již šest měsíců zpomaluje, to má samozřejmě vliv i na největšího partnera Francie, což je Německo, které je zároveň i největším obchodním partnerem pro nás. Nebo Itálie – druhý kvartál po sobě je HDP v záporu. Proto si myslím, že k určitému zpomalení dochází a dojde k němu i v České republice.“

Stavební firmy zaznamenávají zejména zvyšování počtu zakázek a přijímání nových zaměstnanců. To pouze potvrzuje ekonomické pravidlo, podle kterého je růst stavebnictví potvrzením konjunktury a předzvěstí dalšího růstu ekonomiky. Co se týče služeb pro domácnost, tak Hospodářská komora eviduje růst objednávek i cen vlastních služeb, což zase potvrzuje stabilizaci a růst domácí poptávky, která byla dosud negativně ovlivňována odkládanou spotřebou.

Ekonom: Zřejmě přijde vystřízlivění (zdroj: ČT24)

Růst obratu v prvním pololetí 2014 hlásí 40,2 procenta podniků, což je poměrně výrazné zlepšení proti předchozímu průzkumu. Pokles pak 26,4 procenta, což je naopak drobné zhoršení. Pozitivní vývoj v příštím období z hlediska svého obratu prognózuje 40,6 procenta podniků, propad tohoto ukazatele pak očekává 18,9 procenta.

Mezi výsledky těchto pozitivních výhledů bychom nicméně našli i určité nejistoty, a to zejména u výrobních podniků, kde respondenti přesunuli svá dosud neutrální hodnocení do negativního očekávání jejich celkové situace. Podle všeho by mělo jít především o exportní podniky, které zhoršily svá očekávání v souvislosti s hospodářskými sankcemi vůči Rusku. Nejisté vnější prostředí ovlivnilo očekávání podnikatelů i v otázce růstu cen jejich produkce. Celkově však výsledky průzkumu i přes určitá rizika signalizují optimistický výhled do dalšího období.

  • Celkem 40,9 procenta firem registrovalo v posledním období nárůst počtu zakázek a objednávek, 22,4 procenta evidovalo jejich snížení. Nárůst zakázek a objednávek pak pro druhé pololetí roku 2014 prognózuje 33,5 procenta respondentů, pokles naopak 18,5 procenta.
  • Zvýšení počtu zaměstnanců v prvním pololetí roku 2014 avizovalo 21,7 procenta společností, což je oproti předchozímu průzkumu velmi výrazný nárůst. Snížení pak hlásilo 15 procent podnikatelů. Optimistický výhled ohledně tohoto ukazatele pro příští období má 15,4 procenta podniků, 11,4 procenta naopak plánuje propouštění svých zaměstnanců.
  • Vyšší objem investic v posledním období zmínilo 22,8 procenta firem, naopak snížení investiční aktivity 24 procent. Nárůst investic v příštím období předpovídá 21,3 procenta podniků, pokles 19,7 procenta.